Kako izabrati idealan materijal za protetski nadomjestak? (krunice, ljuskice, nadogradnje)

Više ste se puta vjerojatno pitali zašto nekome na krajevima zubi prosijava tamno, zašto su desni kod nekih zubi tamnije boje ili zašto neki zubi izgledaju prirodnije, a neki manje prirodno. Sve su to karakteristike materijala te načina obrade materijala u stomatologiji. Različiti materijali mogu izgled zuba, a samim time i izgled cjelokupnog zubnog niza dovesti u potpuno drugačije stanje.
Ne kaže se bez razloga „koliko para, toliko muzike“ prilikom kupnje nekog proizvoda ili usluge. Ista politika prisutna je i u kupnji i implementaciji stomatoloških materijala i proizvoda. U komunikaciji s pacijentima zaključili smo da oni nisu dovoljno informirani o vrstama materijala u stomatologiji, trajnosti različitih materijala i samoj prirodnosti materijala. Budući da su usta i zubi jedne od najvidljivijih točaka na licu, osjetili smo potrebu da educiramo naše, ali i sve ostale potencijalne pacijente.

Metal keramika i metalne konstrukcije
Metal je jedan od najstarijih materijala koji se koristi u stomatologiji i prema tome ga se može smatrati i najmanje naprednim. To što je najdulje prisutan u stomatološkoj praksi, nikako ne znači da je zastario ili da nije adekvatan materijal za primjenu i izradu protetskih nadomjestaka. Potpuno suprotno! Iako se metal i metalne konstrukcije sve više zamjenjuju potpunom keramikom, metal je još uvijek najčvršći materijal koji je u potpunosti kompatibilan za probleme u usnoj šupljini. Ipak, najveći nedostatak metala smatra se estetika. Metal-keramičke krunice izrađene su od metala koji služio kao baza i porculana (keramike) kojim se oblaže metalna konstrukcija. Takve krunice imaju veliku izdržljivost, no porculan se tijekom godina i godina žvakanja i trošenja zubi može potrošiti, a tada metal izlazi na vidjelo što se uočava kao tamna linija na rubovima zuba uz zubno meso. Laicima takvi zubi mogu izgledati pokvareno i neočuvano, a pacijenti uglavnom nisu zadovoljni izgledom svojih zubi. Metal može početi i prosijavati kroz meso, ukoliko je krunica učvršćena „štiftom“ kao potporom za korijen zuba. Taj metalni „štift“ ili stručno rečeno metalna nadogradnja može prosijavati kroz zubno meso i time potamniti dijelove zubnog mesa pacijenta. Na osmijehu pacijenta to uglavnom djeluje jako neprirodno, a čak i kasnijom zamjenom takve nadogradnje ne može se garantirati ponovni, prirodan izgled i boja zubnog mesa.

Keramika
Keramika zubima daje potpuno prirodan izgled i odličnu estetiku osmijeha. Kako bi transparentnost i prirodnost zuba bila savršena, jako je bitno koji se materijal koristi kao baza vanjskoj keramici na protetskom nadomjestku. Osim metala, danas se sve češće koriste noviji i moderniji materijali također od keramike, koji pružaju dovoljnu čvrstoću zuba, a estetski djeluju kao prirodan zub. Radi se o drugačijem načinu obrade keramike, a budući da su ti materijali svijetli, tamni rubovi i prosijavanje nisu mogući. U ovom slučaju misli se na cirkonsku i e-max ili staklo keramiku, koji su danas sve češći izbor pacijenata.

Cirkon
Cirkon je prozračan što daje svjetliji i prirodniji izgled od metala. Svojom čvrstoćom zadovoljava potrebne stražnjih žvačnih regija, a zbog dobre estetike smatra se najboljim rješenjem za prednje regije zubi. Zbog transparentnosti, prirodnog izgleda i savršene kompatibilnosti s ljudskim organizmom cirkon predstavlja sami vrh estetske stomatologije, što mu ujedno povećava i cijenu u odnosu na nadomjestke na bazi metala. Za očekivati je da će u skoroj budućnosti ova vrsta stomatoloških nadomjestaka u potpunosti istisnuti metal-keramičke sustave koji zbog svoje estetike ne zadovoljavaju današnje standarde savršenog osmijeha.

CAD-CAM e-max keramika ili staklo keramika
Želite li u ustima imati vrhunski materijal izrađen vrhunskom i najmodernijom tehnologijom? U tom slučaju pravi je izbor e-max keramika izrađena CAD-CAM tehnologijom. Mnogi se pitaju u čemu je uopće razlika u odnosu na potpunu cirkonsku keramiku. Osim što se u određenim karakteristikama razlikuje i sam materijal, uglavnom se radi o razlikama u obradi. E-max keramika zbog svoje obrade i karakteristika predstavlja idealno rješenje za frontalne regije zubi. E-max ljuskicama i krunicama se također dobiva savršena estetika individualnih nadomjestaka zubi.
Za upotrebu CAD-CAM sustava i tehnologije potrebno je veliko znanje, a uz veliko znanje dolaze i odlični radovi. Radovi izrađeni CAD-CAM tehnologijom uvelike ubrzavaju cijeli proces obrade krunica, ljuskica i ostalih nadomjestaka. U ustima će uz veliku predanost stomatologa i vrsnog tehničara novi zub sjesti na idealno mjesto i time činiti savršenu zamjenu za izliječeni, nadograđivani ili zub koji nedostaje.

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr.med.dent. Štimac centar dentalne medicine

Maja Jagodić Štimac, dr.med.dent. osnivačica Štimac centra dentalne medicine rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala na Stomatološkom fakultetu. S preko 35 godina radnog iskustva postala je jedna od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj, a naročiti naglasak dala je području dentalne implantologije koju je usavršila na prestižnom sveučilištu UCLA u Los Angelesu. Doktorica Maja Jagodić-Štimac već nekoliko godina zaredom izabrana je od strane pacijenata među najbolje stomatologe u Hrvatskoj u izboru portala najdoktor.hr.
Maja Jagodić-Štimac

Naručite se

Zatražite svoj termin za klinički pregled, dijagnostiku i konzultacije putem našeg online obrasca.

Kontaktirajte nas

Pitajte Doktora

Pitajte naše doktore sve što Vas zanima vezano uz naše usluge i saznajte preporuke stručnjaka.

Pošaljite upit
Nazovi odmah