Imate problema sa škrgutanjem ili stiskanjem zubi tokom noći?

Bol u zubima | Štimac Centar dentalne medicine

Imate problema sa škrgutanjem ili stiskanjem zubi tokom noći?

Bol u zubima | Štimac Centar dentalne medicine
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Pravo je vrijeme da intervenirate i obratite se za pomoć stomatologu! Osjećate bol u zubima nakon što se probudite?

Rješenje za Vas je udlaga za zube! Pročitajte zašto!

Bruksizam ili noćno škrgutanje zubima danas je jako česta pojava kod vrlo velikog postotka populacije. Neka istraživanja potvrđuju da je škripanje zubima povezano sa stresom pa mnogi od nas nakon stresnog dana tijekom noći nesvjesno oštećuju svoje zube.

 

Kako otkriti problem?

Mnogi pacijenti saznaju za svoj problem tek kada to čuju od svojih bližnjih koji boravkom pored njih primijete takav problem. Bruksizam ne mora nužno biti čujan i primjetan za okolinu pa se u tim slučajevima pacijenti javljaju s već postojećim promjenama na zubima ili zagrizu. Mi ga uglavnom ne čujemo jer se događa tijekom sna.
Postoje i mnogi simptomi koji mogu upućivati na poremećaj bruksizma. Simptomi bruksizma mogu biti: preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje, bol zubi, osjećaj boli u uhu, glavi i oko područja čeljusnog zgloba (temporomandibularnog zgloba), bol u žvačnim mišićima, glavobolje u jutarnjim satima, a u slučajevima dnevnog stiskanja zubi mišićna napetost. Pri buđenju se osobe s bruksizmom znaju buditi čvrsto stisnutih i napetih usta ili pak bez ikakvih simptoma.

Zašto regirati na navedene simptome?

U mnogim zapadnoeuropskim i američkim zemljama udlaga protiv bruksizma pomoćno je sredstvo koje koristi svaki drugi čovjek jer je javnost vrlo dobro upoznata s prednostima korištenja udlage i pozitivnim stranama prevencije. Sile koje nastaju prilikom škripanja zubi puno su jače od normalnog žvakanja i zbog toga utječu na oštećenje koje se najčešće očituje kroz prekomjerno trošenje plohe zuba te pojačanje krivog zagriza.
Terapija je puno jednostavnija kod pacijenata koji se jave rano, dok nema promjena na zubima ili su one minimalne. Sve neugodne posljedice bruksizma moguće je prevenirati ili u danom trenutku spriječiti ih udlagom za zube. Udlaga se stavlja na gornji ili donji dio zuba. Precizne mjere i otisci šalju se u laboratorij gdje udlaga može biti gotova odmah u istom danu. Kada se radi o većim oštećenjima zubne plohe ili cakline, moguće je da će biti potrebno intervenirati određenim protetskim nadomjescima kako bi se zadržao novi zagriz i izbjegla ponovna oštećenja ili pucanje zuba. Iako mnogi misle da se radi o poremećaju koji nije zabrinjavajuć, bruksizam može dovesti i do mnogih drugih oštećenja i problema kao što su česti bolovi u vratnom dijelu, hipertrofiju žvačnih mišića, oštećenje temporomandibularnog zloba.

Koji su najčešći razlozi zašto dolazi do ovog poremećaja?

• Ortodontske anomalije
• stres
• anksioznost
• napetost

Ne tratite svoje vrijeme i novac!

Koliko god vam se problem činio beznačajnim, pogotovo u početku, imajte na umu da se radi o pojavi koja će sve više i više oštećivati vaše zube, ali i okolne strukture: potpornu kost, čeljusni zglob i mišiće lica. Dozvolite li pak daljnji razvoj bolesti, morati ćete se podvrgnuti dugotrajnoj terapiji koja uključuje protetsku rekonstrukciju, koja, kao što svi znamo, nije ni približno financijski povoljna kao udlaga za zube.

Posljednje objave

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru