Kako održavati higijenu krunica, ljuskica, mostova, implantata i proteza

Kako održavati higijenu krunica, ljuskica, mostova, implantata i proteza

Kako održavati higijenu krunica, ljuskica, mostova, implantata i proteza

Kako održavati higijenu krunica, ljuskica, mostova, implantata i proteza
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Prema iskustvu naših stručnjaka čak 80% odraslih osoba zube ne pere ispravno. Posebno nas zabrinjava što velik postotak ljudi ne održava higijenu ugrađenih krunica, ljuskica, mostova, implantata i proteza. Mišljenje da se zubi i zubno meso ne trebaju održavati nakon ugradnje protetskih nadomjestaka potpuno je pogrešno. Redovita i temeljita higijena protetskih nadomjestaka podrazumijeva posebno i intenzivnije pridržavanje higijene nego u slučaju prirodnih zuba.

Naime, na protetske radove, bilo da se radi o krunicama, ljuskicama, mostovima, implantatima ili protezama nakupljaju se ostaci hrane i njih treba temeljito očistiti. Veći je problem nakupljanje ostataka hrane na područjima koja ne možemo vidjeti, npr. između krunice i zubnog mesa, između krunice i zdravog zuba te na površinskim područjima implantata. Te nakupine su plodno tlo za stvaranje bakterija koje uzrokuju probleme.

KAKO IZGLEDA PRAVILNO ODRŽAVANJE PROTETSKIH NADOMJESTAKA

Kao i kod pranja zubi, najbolji rezultati četkanja protetskih nadomjestaka postižu se ako se četkica drži pod kutem od 45 stupnjeva. Prvo se četka vanjska, a zatim unutarnja površina zuba te grizne plohe svih zubi. Važno je da se pranjem obuhvati svaki zub, ali i svaki protetski rad i svaka njegova ploha. Ne smije se zaboraviti ni četkanje jezika, kao ni zubnog mesa koje se treba masirati laganim kružnim pokretima. Isto tako potrebno je koristiti zubni konac ili interdentalne četkice kako bi se očistio i dio između zubi ili između protetskih nadomjestaka.

Interdentalne četkice možete koristiti same odnosno suhe, umočene u klorheksidinski gel ili tekućinu za ispiranje. Potrebno je dodati kako postoje posebni konci za čišćenje ispod tijela zubnog mosta, a o njima se raspitajte kod naših stručnjaka koji dodatno savjetuju i nježno masiranje zubnog mesa prilikom četkanja.

Philips Sonicare električna četkica

Uz sve navedeno, potrebno je koristiti i vodicu za ispiranje usta kako bi se dodatno uklonile bakterije koje se skupljaju na i između zubi i protetskih nadomjestaka. Uspjevate li tako prati zube dva puta dnevno? Četkate li zube pravilno i dovoljno dugo (dvije do tri minute)?

SONIČNA TEHNOLOGIJA “RADI” UMJESTO VAS

Briga o zubima i protetskim radovima te tehnika četkanja klasičnim četkicama kod mnogih odraslih osoba nije adekvatna. No, tu nam u pomoć uskače suvremena tehnologija. Naši stručnjaci pacijentima nakon što im ugrade krunice, ljuskice, mostove, implantate ili proteze preporučuju Philips Sonicare električne četkice koje pokreće sonična tehnologija.

Riječ je o tehnologiji koja koristi snažne sonične vibracije koje pretvaraju pastu za zube u mjehuriće koji uklanjaju naslage, a zatim te mjehuriće usmjeravaju duboko između zuba i uzduž linije desni. Usmjeravaju tekućinu duboko u interdentalni prostor kojeg klasična četkica ne može doseći, bez obzira na to koliko temeljito četkali zube. Prilikom njihova korištenja svi oni prostori između protetskih nadomjestaka i zubnog mesa te svi površinski prostori implantata bit će savršeno očišćeni.

Kako biste bili potpuno sigurni da ste očistili svaki kutak prostora između zubi i krunica ili mostova te površinske dijelove implantata, možete koristiti i Philips interdentalne tuševe koji pomažu u sprečavanju nastanka karijesa u prostorima između zubi. Već nakon prvog korištenja Philips Sonicare električnih četkica i njihovih interdentalnih tuševa osjetit ćete potpuno nov osjećaj čistih zubi.

Pranje zubi Philips Sonicare električnom četkicom

RAZLIKU ĆE VIDJETI I STOMATOLOG

Ovako pravilno održavanje dentalne higijene, uz pomoć suvremenih električnih četkica koje pokreće sonična tehnologija odrazit će se na izgled vašeg osmijeha, spriječit će nastanak dentalnih problema i olakšati posao stomatologu prilikom sljedećeg posjeta. Upravo su redovite kontrole, ali i čišćenje protetskih nadomjestaka kod stomatologa jednom godišnje još jedan ključan faktor kod produljivanja vijeka trajanja krunica, ljuskica, mostova, implantata ili proteza.

Sve prednosti koje nude električne četkice koje pokreće sonična tehnologija i zašto ih preporučuju naši stručnjaci doznajte i u našoj live emisiji Beauty Friday powered by Philips Sonicare.

dr. Elena Štimac Vukojević s pacijenticom

 

 

Posljednje objave

O autoru

Elena Štimac

Elena Štimac Vukojević

dr. med. dent., spec. dentalne protetike

Elena Štimac Vukojević, dr.med.dent., rođena je u Zagrebu, gdje je diplomirala na Stomatološkom fakultetu i specijalizirala dentalnu protetiku. Svoj profesionalni razvoj u posljednje vrijeme sve više posvećuje visokoj estetici, kako osmijeha tako i lica, specijalizirajući se za estetske tretmane.

Postavite pitanje autoru