Kako riješiti zubobolje

Zubobolja - Blog | Štimac Centar dentalne medicine

Kako riješiti zubobolje

Zubobolja - Blog | Štimac Centar dentalne medicine
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Zubobolja tj. bol u zubu ili zubima vrlo je česta pojava kako kod djece tako i kod odraslih.

Zubobolja se najčešće odnosi na bol u zubu, oko zuba ili u čeljusti. Bol u zubu može biti vrlo neugodna te se intenzitet boli može smanjivati i povećavati kroz vrijeme. Bol može biti trajna ili biti izazvana podražajem kao što je primjerice toplina, hladnoća, slatka ili kisela hrana i piće, žvakanje pa čak i pranje zubi.

Koji su najčešći uzorci zubobolje?

Najčešći uzroci zubobolje su :

• Zubni karijes
• Oštećena (ispala) plomba
• Upala živca
• Izbijanje zuba
• Trauma

Koji su simptomi zubobolje?

• Izražena bol (oštra, probadajuća)
• Oteklina oko zuba (zubno meso)
• Glavobolja i/ili povišena tjelesna temperatura
• Bol u uhu
• Čudan okus u ustima (moguć i iscjedak iz zuba zbog infekcije)

Bol zuba (zubobolja) najčešće se javi kada ju najmanje očekujemo, u kasnim večernjim satima, vikendom ili u situacijama kada osoba nije u mogućnosti odmah posjetiti stomatologa.

U takvim situacijama, mnogi traže pomoć u obliku tableta protiv boli što je kratkotrajno rješenje no svakako je potrebno posjetiti stomatologa u što kraćem periodu kako bi se odmah djelovalo na uzrok boli te kako bi bol nestala.

Kako stomatolog može pomoći kada se javi bol u usnoj šupljini?

Prilikom posjeta stomatologu, stomatolog će svakako popričati s pacijentom kako bi saznao povijest bolesti te će pitati pacijenta gdje se javlja bol te kakva je bol kako bi lakše ustanovio o čemu je točno riječ. U slučajevima zubobolje uvijek je najbolje napraviti panoramsku snimku tj. ortopan gdje se vidi cijela čeljust, a sukladno tome i potencijalni upalni proces. Prema stanju na ortopanu zubar će odmah moći procijeniti koji tretman je potreban.

Ukoliko je riječ o karijesu tada stomatolog mora očistiti zub od karijesa i vidjeti koliko je dubok karijes i koji dio zuba je zahvatio. Ako je riječ o manjem karijesu stavlja se plomba tj. bijeli ispun čime završava tretman.

Ako na ortopanu stomatolog primijeti upalu zubnog živca potrebno je započeti sa liječenjem zuba tj. čišćenjem i punjenjem kanala zuba kako bi se nakupine bakterija uklonile.

Postoje situacije u kojima je zub u vrlo lošem stanju te ga nije moguće liječiti već je jedina opcija vađenje zuba. Ukoliko stomatolog prilikom dijagnostike dođe do takvog zaključka, preporuka je odmah izvaditi zub kako bi prestala bol te kako bi se zubno meso smirilo.

Nakon što se otkrije uzrok koji se i sanira te se simptomi počinju smirivati dobro je otići u ponovnu posjetu zubaru kako bi se vidjela trenutna situacija i napravila kontrola dentalnog stanja.

U slučajevima kada je bilo nužno izvaditi zub svakako je potrebno popričati sa stomatologom o mogućim rješenjima za taj nedostatak zuba. Dugotrajan nedostatak zuba može dovesti do drugih problema, ponajviše se može očitavati u razmacima između zubi što nije poželjno jer s vremenom može poremetiti cijelu zubnu strukturu.

Kao rješenje za nedostatak zuba moguća je ugradnja implantata ili izrada protetskog rada – zubne krunice koja će popuniti prazno mjesto.

Može li se zubobolja spriječiti?

Gledajući statistike, glavni uzročnik zubobolje je karijes što dovodi do činjenice da redovitim održavanjem oralne higijene zubobolja se u dobrom dijelu može spriječiti. Dobra oralna higijena uključuje:

• Svakodnevno četkanje zubi minimalno dva puta dnevno
• Svakodnevno korištenje zubnog konca
• Svakodnevno korištenje vodice za ispiranje usta
• Svakodnevno korištenje interdentalne četkice

Osim svakodnevne oralne higijene vrlo bitno je redovito posjećivati stomatologa kako bi stomatolog mogao pravovremeno reagirati i spriječiti veće posljedice kao što je gubitak zuba.

Posljednje objave

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru