Što sve trebate znati o vađenju zubi?

Što sve trebate znati o vađenju zubi?

Što sve trebate znati o vađenju zubi?

Što sve trebate znati o vađenju zubi?
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Suvremena stomatologija u fokus stavlja upravo njegu vaših prirodnih zubi, te prevenciju gubitka zuba. Prije svake rasprave o potencijalnom vađenju zuba, radi se detaljna rendgenska dijagnostika i procjena mogućnosti liječenja zuba endodontskim metodama. Drugim riječima, vađenje zuba nam nikad nije prva opcija, tako da ne odustajemo olako od očuvanja vaših prirodnih zubi!

No, ukoliko se nađete u situaciji da je jedan ili više zuba potrebno izvaditi, nikako nemojte očajavati. Ekstrakcija ili vađenje zubi je standardni oralno-kirurški zahvat, a dostupne su vam i različite mogućnosti za povratak potpune estetike i funkcije vašeg osmijeha nakon vađenja.

Kad je zaista potrebno vađenje zubi?

Odgovarajućim parodontološkim liječenjem često možemo spasiti zube kojima prijeti potpuni gubitak funkcije i vitalnosti. Liječeni zub kojemu su povraćeni funkcija i vitalnost, služit će vas godinama, a može biti i nosač zubne krunice ili zubnog mosta, ako se odlučite na rekonstrukciju osmijeha.

Vađenje zuba je potrebno u sljedećim slučajevima:

 • Oštećenje zuba uzrokovano karijesom je toliko da se ne može iskoristiti niti korijen zuba,
 • Zub je u stanju uznapredovale parodontoze, klimav je i njegov veći unutrašnji dio se nazire iznad zubnog mesa,
 • Zub je toliko oštećen (veliki dijelovi krune zuba nedostaju) i ne može ga se spasiti nikakvom endodontskom terapijom,
 • Zub ima veliku frakturu korijena, te je njegovo kompletno pucanje samo pitanje vremena,
 • Imate veliki upalni proces poput granuloma ili ciste, koji zahvaća dio kosti oko korijena zuba,
 • Zub je genetski ili posljedicom fizičke traume preslab da bi mogao biti nosač protetskog nadomjeska (zubne krunice, zubne ljuskice),
 • Zub je uzrok velikog nedostatka mjesta u usnoj šupljini – ovim problemom se posebice bave ortodonti,
 • Umnjaci vam svojim položajem stvaraju probleme u usnoj šupljini (bolovi, upale zubnog mesa, prenatisnuti zubi u zubnoj čeljusti).

Kako izgleda vađenje zuba? 

Vađenje zubi je oralno-kirurški zahvat kojim se zub i/ili njegovi ostaci uklanjanju iz zubne čašice, tzv. alveole. Za vas je ovaj postupak bezbolan, jer se radi uz lokalnu anesteziju, kako ne biste osjećali bol i nelagodu prilikom samog zahvata. U ustima će vam ostati mala rana, koju ćemo previti i koja će ubrzo zarasti. Detaljne upute o njezi nakon vađenja zuba dobit ćete od svog stomatologa, s obzirom na veličinu zahvata (jedan ili više zuba je izvađeno, ili ste morali vaditi umnjak i sl.) i vašu dentalnu situaciju.

oralna-kirurgija-stimac-centar

Kako izgleda oralna higijena nakon vađenja zuba?

Važno je slijediti upute stomatologa nakon vađenja zuba, kako ne bi došlo do naknadnih komplikacija poput ispadanja stvorenog krvnog ugruška u procesu zacjeljivanja zubnog mesa, boli, infekcije ili krvarenja. Vaš stomatolog će vam savjetovati sljedeće:

 • Da ranu ne smijete dirati i da na obraz stavite hladne obloge,
 • Ako dođe do boli nakon zahvata, da uzmete sredstvo protiv bolova koje nije na bazi aspirina,
 • Da ne ispirete sami ranu 24 sata nakon vađenja zuba, kako ne se ne bi isprao krvni ugrušak,
 • Da lagano četkate i mičete bakterije oko mjesta gdje se zub izvadio,
 • Da pazite s konzumacijom tvrde hrane, alkohola, vrućih i gaziranih napitaka.

Zašto je potrebno što prije nadomjestiti izgubljeni zub?

Kad su svi zubi prisutni, oni se održavaju u mjestu jedan pomoću drugoga što ih čini stabilnima. Nedostatak zuba stvara ogromne prostore u kojima se susjedni zubi mogu pomicati. Ovo pomicanje stvara više prostora za pomicanje svih drugih zuba, zbog čega u konačnici cijeli zagriz može biti pod utjecajem. S prolaskom vremena, postaje nemoguće postaviti novi zub u poziciju izgubljenog bez da se diraju susjedni zubi. Onda se moraju brusiti i susjedni zubi, mijenja se njihov položaj i oblik, pa se više ne radi o rekonstrukciji jednog zuba, nego cijelog zubnog niza.

Kako se sve može nadomjestiti izvađeni zub?

Zubni mostovi će vam se predložiti kad vam nedostaje jedan ili više zuba ili kad su vaši zubi jako oslabljeni i oštećeni. Mostovi su protetski nadomjesci koji se sastoje od više članova (zubnih krunica). Zubni most se postavlja na postojeće zdrave ili izliječene zube, a ostali članovi u mostu upotpunjuju prazan prostor između tih zuba nosača. Ugradnji zubnog mosta mogu se podvrgnuti sve dobne skupine. Kad se postavljaju zubni mostovi kako bi se nadoknadio zub ili više njih, bitno je napomenuti da je potrebno brusiti i pripremati okolne zube koji služe kao potpora onima kojih nema, to je najveća razlika u odnosu na ugradnju zubnih implantata kod kojih se okolni zubi ne diraju.

Uz ugradnju zubnih mostova, zubni implantati danas su najčešći način nadomještanja nedostajućih zuba. Rješavaju vas svih navedenih tegoba uzrokovanih nedostatkom zubi, a da se pri zahvatu ne oštećuju okolni zubi, što je njihova najveća prednost.
Više o zubnim implantatima možete doznati u jednom od naših prijašnjih blogova.

I za situaciju kad vam nedostaju svi zubi postoji rješenje

Ako ste tijekom godina izgubili sve zube ili vam preostali zubi moraju biti izvađeni, fiksno rješenje kojim ćete trajno nadomjestiti zube koji nedostaju su All-on-4 i All-on-6 metoda. Dobar su odabir i za one koje muče zubne proteze i ne mogu se na njih naviknuti. Najveća prednost all-on metoda je cjenovna efikasnost u odnosu na pojedinačnu ugradnju većeg broja implantata.

all-on-4-stimac-blog

Zubni most na 4 implantata (tzv. All-on-4 metoda) je metoda gdje se za bezube osobe, bez obzira je li riječ o jednoj ili obje čeljusti, izrađuje zubni most koji je fiksno pričvršćen na 4 zubna implantata. Posebna tehnika ugradnje implantata pod određenim kutevima u All-on-4 metodi omogućuje ugradnju čak i osobama koje nemaju dovoljan volumen kosti za klasičnu ugradnju pojedinačnih implantata.

Više o ovoj modernoj metodi rješavanja bezubosti pročitajte na našoj web stranici. U slučaju da vam je potrebno vađenje zuba, javite se našim stručnjacima i rezervirajte svoj termin za besplatan prvi pregled i konzultacije.

Posljednje objave

O autoru

Filip Štimac

Filip Štimac

dr. med. dent, spec. oralne kirurgije

Filip Štimac, dr.med.dent., specijalizirao je oralnu kirurgiju na Stomatološkom fakultetu i time se pridružio uskom krugu specijalista oralnih kirurga Hrvatske. Više godina zaredom uvršten je među najbolje oralne kirurge u Hrvatskoj. Istraživanje i implementacija novih tehnologija u implantologiji njegovo je usmjerenje i velika strast.

Postavite pitanje autoru