Vaš novi osmijeh uz zubne implantate i opciju „all on 4“

Vaš novi osmijeh uz zubne implantate i opciju All on 4 | drstimac.com

Vaš novi osmijeh uz zubne implantate i opciju „all on 4“

Vaš novi osmijeh uz zubne implantate i opciju All on 4 | drstimac.com
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Svatko tko je izgubio jedan ili više zubi prolazi kroz velike promjene u životu jer neminovno se sve manje smije te ima problema pri konzumaciji jela i pića. Iz tog razloga, osobi pada samopouzdanje te je vrlo bitno što prije nadomjestiti nedostatak zuba. Proteze su dugi niz godina bile vrlo traženo i efikasno rješenje kod problema bezubosti, no s napretkom tehnologije te novih mogućnosti u stomatologiji pacijentima je dan izbor te su vrlo popularno rješenje postali zubni mostovi te zubni implantati.

Glavni nedostatak kod zubnih proteza je što su neudobne te se mnogo pacijenata žali radi boli i žuljanja. Proteze su vrlo povoljno rješenje no nikako nisu fiksno trajno rješenje.

Prednosti zubnih implantata

Zubni implantati trajno su fiksno rješenje kod problema nedostatka jednog ili više zubi, ali i u slučajevima bezubih čeljusti. Zubni implantati ponašaju se kao prirodni zubi te vraćaju sve oralne funkcije nakon završetka tretmana. Implantati se održavaju jednako kao i pravi zubi te je iz tog razloga vrlo bitna oralna higijena te njeno pravilno odražavanje.

Koliko implantati djeluju na samopouzdanje čovjeka vidljivo je prvi puta kada se pacijent pogleda sa novim zubima. Zubi koji nedostaju negativno utječu na izgled svake osobe. Zubni implantati pomažu i strukturi lica, ponajviše obrazima i ustima te su zaslužni i za mlađi izgled.

Današnje mogućnosti u implantologiji

Implantologija danas omogućava više mogućnosti ugradnje implantata tj. ugradnja se može obaviti u više slučajeva i situacija nego što je to bilo moguće sa starim tehnologijama. U situaciji kada pacijent ima nedostatak kosti ili se javilo propadanje kosti moguće je napraviti zahvat ugradnje umjetne kosti koja srasta sa postojećom te se nakon osam mjeseci mogu ugraditi implantati.

Također, u gornjoj čeljusti kod nekih pacijenata sinus je vrlo spušten. U takvim situacijama, oralna kirurgija omogućuje sinus lift kako bi se dobilo dovoljno prostora za ugradnju umjetne kosti ako je potrebno te samu ugradnju zubnih implantata.

Nakon sinus lifta te nakon ugradnje implantata pacijent mora čekati određeni vremenski period kako bi implantat srastao s kosti te u potpunosti bio spreman preuzeti ulogu zuba.

U kombinaciji sa sinus liftom u gornjoj čeljusti ili umjetnom kosti u donjoj čeljusti često se radi i PRF protokol koji pospješuje ugradnju implantata u skoro 100% slučajeva jer omogućava da se pomoću vlastite pacijentove krvne plazme stvori membrana. Nastala membrana će pospješiti i ubrzati nadogradnju kosti koja se možda u drugim slučajevima ne bi primila ili dovoljno učvrstila za ugradnju implantata, a također će pospješiti i srastanje implantata ukoliko se radi samo o ugradnji implantata. PRF protokol radimo u našem centru na način da uzmemo krv pacijentu i posebnim sustavom za PRF protokol centrifugiramo tu krv i dobivamo prirodnu plazmu pogodnu za kirurške tretmane. Za pacijente je to vrlo dobra garancija pri ugradnji implantata.

Vremenski period čekanja ovisi o čeljusti u koju se ugrađuje implantat. Kod donje čeljusti potrebno je čekati dva do tri mjeseca, a kod gornje čeljusti tri do četiri mjeseca kako bi se na implantat mogla nadograditi predviđena protetska konstrukcija. U pojedinim slučajevima protetika je moguća u istom danu, no to ovisi o analizi kosti, veličini i dubini implantata, opterećenju te mnogim drugim faktorima koji se moraju poštovati.

Moderna stomatologija rješava problem bezubih čeljusti

Kod nedostatka zubi u cijeloj čeljusti najbolja solucija je ugradnja zubnih implantata. Kada govorimo o ugradnji implantata, tada se najčešće spominje ugradnja 4 ili 6 implantata, popularno zvanih all on 4 ili all on 6.

Riječ je o ugradnji 4 implantata (ili 6 implantata ako je moguće) u jednu čeljust. Ta 4 implantata dovoljno su čvrsta potpora za kasniju izradu fiksnog protetskog rada – zubnih mostova.

Nakon prvog pregleda i dogovora termina, oralni kirurg u jednoj posjeti ugrađuje 4 ili 6 implantata u jednu čeljust. Jedan implantat ugrađuje se u svega 15 minuta. Nakon ugradnje potrebno je pričekati određeni vremenski period, kako smo već ranije naveli te se nakon toga uzimaju otisci koji se potom odnose u naš laboratorij u sklopu centra te započinje izrada fiksnog mosta.

Nakon izrade mosta pacijent dolazi na probu te naravno i na završno cementiranje fiksnog mosta čime se postiže visoka estetika ali i ono najbitnije, vraća se pacijentu samopouzdanje te novi period u životu zahvaljujući novom osmijehu i zubima.

Posljednje objave

O autoru

Filip Štimac

Filip Štimac

dr. med. dent, spec. oralne kirurgije

Filip Štimac, dr.med.dent., specijalizirao je oralnu kirurgiju na Stomatološkom fakultetu i time se pridružio uskom krugu specijalista oralnih kirurga Hrvatske. Više godina zaredom uvršten je među najbolje oralne kirurge u Hrvatskoj. Istraživanje i implementacija novih tehnologija u implantologiji njegovo je usmjerenje i velika strast.

Postavite pitanje autoru