Zubne proteze – prednosti i nedostaci

Zubne proteze - prednosti i nedostaci - Stomatološka poliklinika

Zubne proteze – prednosti i nedostaci

Zubne proteze - prednosti i nedostaci - Stomatološka poliklinika
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Pri spomenu na zubnu protezu većina često zamišlja zube koji stoje u čaši vode kraj kreveta baka i djedova. No, je li uistinu zubna proteza samo to ili može biti drugačije i funkcionalnije rješenje?

Kad je zubna proteza rješenje?

Kad govorimo o slučajeva više izgubljenih zubi ili kod potpune bezubosti jedno od mogućih rješenja svakako je zubna proteza. Zubna proteza financijski je prihvatljivija i brža solucija za mnoge pacijente no svakako treba znati da je prilagodba na nju poprilično teška i zahtjevna.

Osim početnog šoka koji nastupi kada pacijent dobije protezu, čak i nakon nekoliko mjeseci prilagodbe, mnogi pacijenti se žale kako se ne mogu naviknuti na samu protezu. Nedostaje im osjećaj prirodnosti, žulja ih vrlo često zbog čega se nikada niti ne naviknu na nju jer je izbjegavaju nositi kada god mogu.

Koja je razlika između potpune (totalne) i djelomične (parcijalne) proteze?

Djelomične (parcijalne) proteze moguće je izraditi kod pacijenata koji se bore i skrivaju manji nedostatak zubi. U tim slučajevima kreira se parcijalna proteza tako što se popunjavaju postojeće praznine između zubi koje pacijent ima.

Stomatološka ordinacija Štimac u svojem laboratoriju koji se nalazi u sklopu same ordinacije izrađuje totalne, parcijalne te proteze na implantatima. Materijal koji se koristi za izradu proteza je u većini slučajeva akrilat i wironit.

Potpuna (totalna) akrilatna proteza cjenovno je ekonomičnije rješenje, dok je parcijalna wironit proteza izrađena od metala malo skuplja. Razlika je u tome što je akrilat jedna vrsta plastike i proteza se pridržava u ustima na način da prianja isključivo na meka tkiva i nepce.

Težište je labavo pa se zato i pacijenti teže navikavaju na tu protezu. Wironit je materijal od metalne legure koji se u formi proteze pričvršćuje na zube pomoću ljevanih kvačica i time se omogućuje veća stabilnost proteze u ustima.

Što su proteze na implantatima?

Proteze na implantatima su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate nakon što su implantati ugrađeni u kost te su srasli s njom. Oralni kirurg ugrađuje implantate te nakon tri do četiri mjeseca od same ugradnje uzimaju se otisci prema kojima se kreira zuba proteza i postavlja na same implantate.

Glavna prednost proteze na implantatima je činjenica da ju je vrlo lako skinuti radi održavanja oralne higijene i čišćenja, ali je također i dovoljno čvrsta kada je pričvršćena za implantate zbog čega ne ispada, ne pomiče se te je s njome vrlo jednostavno žvakati.

Kako bi se postigla maksimalna stabilnost i funkcionalnost proteze na implantatima, potrebno je ugraditi dva ili četiri implantata u jednu čeljust kako bi oni mogli biti potpora samoj protezi.

Postoji li bolje rješenje od zubne proteze?

U suvremenoj stomatologiji, zahvaljujući napretku tehnologije moguća su različita rješenja, svakako je jedno od trajnijih i kvalitetnijih ugradnja implantata. Implantat je titanski nadomjestak koji je potpuno biokompatibilan te se kriruškim zahvatom ugrađuje u čeljust. Nakon procesa sraštavanja, koji traje nekoliko mjeseci, nastavlja se sa protetskim radovima koji ujedno čine i posljednju fazu rada prije samog završetka te dobivanja novog, blistavog osmijeha.

Implantati te fiksni zubni mostovi (protetska konstrukcija) imitiraju prirodne zube ali se i ponašaju kao pravi zbog čega je pacijentu olakšano obavljanje svakodnevnih funkcija poput žvakanja hrane ili pričanja.

Što nosi budućnost stomatologije?

Budućnost stomatologije zasigurno će ići u smjeru trajne protetike jer se želi pacijentima pružiti najbolji tretman koji je ujedno i dugotrajniji. Cilj je pružiti pacijentima lakši proces prilagodbe nakon traumatičnog iskustva gubitka zubi te u što kraćem vremenu nadoknaditi gubitak zubi.

Posljednje objave

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru