Imamo rješenje za strah od stomatologa: svjesna sedacija

Imamo rješenje za strah od stomatologa: svjesna sedacija

Imamo rješenje za strah od stomatologa: svjesna sedacija

Imamo rješenje za strah od stomatologa: svjesna sedacija
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.
[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.48″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.19.9″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Jeste li od onih koji se na sam spomen stomatologa počnu nekontrolirano tresti i preznojavati od straha koji je toliko snažan da izbjegavate posjet stomatologu? Možda baš vi imate fobiju od zubara.

Strah se javlja i ako bol nije prisutna. Karakterizira ga povećan broj otkucaja srca, povišen tlak, znojenje, nelagoda ili mučnina, osjećaj nedostatka zraka, uznemirenost i drhtanje. Strah se često javlja i prije nego što dođete kod stomatologa.

Strah od stomatologa poznat je i kao stomatološka anksioznost, stomatološka fobija, odontofobija ili dentofobija. Iako na prvu ne zvuči kao nešto strašno, ova fobija itekako može utjecati na kvalitetu vašeg života jer oralno zdravlje utječe na fizičke i psihičke aspekte našeg života. Problemi sa zubima se često odražavaju na uživanje u životu, izgled, govor, žvakanje, okus hrane i našu volju za druženjem. Uzrokuju bol, nelagodu, akutne i kronične infekcije, poremećaje prehrane i probleme sa spavanjem.

Ako je vaš strah od stomatologa toliko jak da vam ne dopušta brigu o oralnom zdravlju, onda za vas imamo dobre vijesti! Moguće je riješiti se straha od stomatologa primjenom svjesne sedacije.

Što je svjesna sedacija?

Svjesna sedacija je postupak u kojem postižemo smirenost i smanjenu svjesnost koje u potpunosti kontrolira anesteziolog. Bit ćete smireni i opušteni, a naši doktori će moći neometano raditi na vašoj dentalnoj situaciji.

Sedacija će započeti oko 10 minuta prije stomatološkog postupaka i nastavit će se za vrijeme trajanja zahvata.

Bit ćete svjesni, imati sposobnost neovisnog disanja, zadržat ćete osjetilo dodira i doktor će tijekom zahvata razgovarati s vama. U stanju svjesne sedacije, nećete biti svjesni tijeka vremena ni osjećaja straha. Neće vam smetati zvukovi, bit će vam udobno, a osjećaj pospanosti će nestati vrlo brzo nakon zahvata. Svjesnu sedaciju provodi anesteziolog u ordinaciji netom prije zahvata, a lijekovi koji omogućuju da uđete u svjesnu sedaciju apliciraju se intravenozno. S obzirom na brzinu i jednostavnost zahvata povratne informacije su vrlo pozitivne, a ono što je najbitnije, strah od stomatologa nestaje.

Pacijenti se najčešće odlučuju za svjesnu sedaciju kod većih i težih stomatoloških zahvata poput ugradnje implantata, kod operativnih zahvata, vađenja zuba i zahvata duljeg trajanja. Ovim postupkom olakšana im je briga o oralnom zdravlju, a strah od stomatologa u potpunosti nestaje.

Naši doktori dentalne medicine znaju kako pristupiti pacijentu koji ima različite vrste anksioznosti. Prema svakom pacijentu imamo individualiziran pristup i posvetit ćemo vam dovoljno pažnje prilikom prvog pregleda. Naši doktori su educirani i u njih možete imati potpuno povjerenje. O tome svjedoče i naši brojni pacijenti koji su se, uz našu pomoć, oslobodili straha od stomatologa i sada redovito vode brigu o svom oralnom zdravlju.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Posljednje objave

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru