Parodontoza - Parodontologija Zagreb | Štimac centar dentalne medicine

Parodontoza - Parodontologija Zagreb | Štimac centar dentalne medicine

Parodontologija

Upala desni, povlačenje zubnog mesa, otekline, krvarenje zubnog mesa, otežano žvakanje, bolovi, klimavi zubi i na kraju gubitak zubi najčešće su posljedice bolesti parodonta. Bolest parodonta jedan je od najčešćih problema u modernoj dentalnoj medicini jer mnogi nisu ni svjesni problema dok ne bude prekasno.
 
SIMPTOMI BOLESTI PARODONTA

SIMPTOMI BOLESTI PARODONTA

Parodontologija kao grana stomatologije vrlo je širok pojam te obuhvaća nekoliko različitih bolesti parodonta. Bolesti parodonta odnose se na upale koje uzrokuju slabljenje i nestajanje okolnih tkiva zuba ako se bolest ne liječi. Kod parodontnih bolesti razlikujemo dvije glavne pojave: gingivitis i parodontitis. Gingivitis je upala zubnog mesa tj. oteklina, crvenilo i krvarenje zubnog mesa. Pojavom navedenih simptoma dolazi do bolnog  pa čak i nemogućeg žvakanja određenih namirnica, povlačenja zubnog mesa kao i ogoljenja zuba. Ako se početna upala proširi i zahvati dublje strukture zuba, dolazi do parodontoze (parodontitisa).

Pokažite više Pokažite manje

Najčešći uzrok nastajanja parodontnih bolesti prvenstveno leži u lošem održavanju oralne higijene. Kada se usna šupljina ne održava kvalitetno i na visokoj razini, dolazi do nakupljanja plaka na zubima (raznih bakterija) koje se polako pretvaraju u zubni kamenac. Kada se tome pridoda zaostala hrana koja je savršeno mjesto za nastanak novih bakterija, pojavljuju se prvi simptomi upale koje nikako ne biste trebali zanemariti. Simptomi na koje biste trebali obratiti pažnju su oteklina oko zuba (otečeno zubno meso), crvenilo oko zuba, blago povlačenje desni, ogoljenje zuba (i zubnog vrata), klimanje zubi, neugodan okus u ustima i neugodan zadah.

Pokažite više Pokažite manje
 

Provjerite našu stručnost

Pacijenti već dugi niz godina prepoznaju našu kvalitetu te su naše doktore posljednjih nekoliko godina uvrstili među najbolje stomatologe i oralne kirurge u Hrvatskoj. Posjetite nas i uvjerite se u stručnost našeg tima.
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
 

Kada je riječ o bolesti parodonta, cilj je kroz svaku terapiju ukloniti nastale bakterije i pomoći zubnog mesu (gingivi) u oporavku. Kod gingivitisa terapija uključuje čišćenje zuba i zubnog mesa od zubnog plaka i čišćenje kamenca. Kako bi se zubni plak i zubni kamenac učinkovito uklonili, koriste se različiti strojni i ručni instrumenti koji uz pomoć pritiska mogu ukloniti sve naslage. Kod gingivitisa vrlo je važna temeljita oralna higijena koju provodite kod kuće i koja podrazumijeva kvalitetno i temeljito četkanje zubi, masažu zubnog mesa mekom četkicom, interdentalnu četkicu, zubni konac i tekućinu za ispiranje. Kvalitetnom brigom o usnoj šupljini mnoge upale zubnog mesa mogu se izbjeći.

ZUBNE KRUNICE

Kada dođe do parodontitisa, liječenje postaje dugotrajnije i traje duže. Kod gingivitisa je liječenje većim dijelom površinski, a kod parodontitisa je potrebno ukloniti meke (plak) i tvrde naslage (zubni kamenac) oko parodontnih džepova tj. ispod površine same gingive (zubnog mesa). Ako je prisutna i velika upala, prije čišćenja parodontnih džepova treba smiriti upalu gingive i tretirati njenu površinu.

Kada se upala zubnog mesa smiri, stomatolog kreće u zahvat posebnim lancetama. Lancete (kirete) su ručni instrument kojima se prodire u parodontne džepove i vrši zahvat kiretaže tj. struganja plaka oko korijena zuba. U nekim slučajevima kada se bolest ne liječi, parodontoza može biti vrlo uznapredovala te je nakon parodontološke terapije potrebna i kirurška metoda liječenja. U Štimac centru dentalne medicine o tome se brine oralni kirurg, Filip Štimac. Ako je potrebno i kirurško liječenje, moguće je obnoviti tj. regenerirati tkiva zuba i kost uz pomoć zamjenskih materijala i membrane čime se smanjuje dubina džepa, a poboljšava estetika. U slučaju da dođe do ogoljenja zubnog korijena, naš oralni kirurg i tu može pomoći tako što se ogoljeli dio prekrije vezivnim tkivom. Ako se kirurškim putem ne može postići dobra estetska slika ili funkcionalnost, uvijek postoji mogućnost izrade fiksnog zubnog mosta koji povezuje zube i zaustavlja njihovu pomičnost. U slučaju da je osoba zbog parodontoze izgubila jedan ili više zubi, rješenje može biti ugradnja implantata kako bi se spriječio napredak bolesti i gubitak zubne kosti.

LIJEČENJE PARODONTITISA
 
SIMPTOMI BOLESTI PARODONTA

ŠTO JE PARODONTOLOGIJA?

Parodontologija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem potpornih struktura zubi tj. zubnog mesa, kosti i vlakana koji se vežu na zube i kost. Posljednjih godina, stomatologija je doživjela najveći napredak upravo na području parodontologije. Bolesti parodonta uglavnom su se smatrale neizlječivim bolestima i činjenica gubitka zubi bila je naširoko prihvaćena.

Pokažite više Pokažite manje

No, zahvaljujući novim tretmanima i metodama liječenja, ako se pravovremeno krene s liječenjem moguće je učvrstiti zube i izliječiti upaljeno zubno meso. U Štimac centru dentalne medicine znamo kako liječiti bolest parodonta najnovijim tehnologijama poput parodontološke terapije i kirurškog liječenja. Kvalificirani stručnjaci, na čelu s doktoricom Majom Jagodić Štimac pobrinut će se da parodontološki tretman bude u potpunosti prilagođen vama i, ono najbitnije, da bude u potpunosti bezbolan.

Pokažite više Pokažite manje
 

Najjednostavniji odgovor bio bi – da spasite svoje zube. Simptomi nastanka gingivitisa (upala gingive) mogu biti vrlo blagi, no ignoriranjem simptoma upala gingive se širi i može doći do odvajanja zubi i zubnog mesa i time dolazi do nastanka parodontnih džepova. Jednom kada se pojave parodontni džepovi potrebno je puno vremena i truda da se zaliječe. 

Ako se parodontni džepovi ne zaliječe, infekcija se širi u dublje strukture prema kosti i dolazi do parodontoze. Parodontoza danas zahvaća svaku treću osobu, od čega polovica nije niti svjesna posljedica. Prvo se zbog propadanja kosti pojavljuje klimanje zubi, a nakon klimanja zubi dolazi do najgoreg – gubitka zubi. Upravo je parodontoza jedan od najčešćih razloga gubitka zubi kod starijih osoba. U slučaju da sumnjate na parodontozu, imate neke od navedenih simptoma i osjećate bolove u usnoj šupljini, posjetite stomatologa i potražite stručno mišljenje kako biste na vrijeme krenuli s liječenjem.

Kada je u pitanju parodontoza ili neka druga bolest parodonta, pravovremenom i adekvatnom reakcijom možete spasiti svoje zube i osmijeh. Dolazak na pregled je ključan i potrebno je potražiti pomoć naših stručnjaka koji će tijekom pregleda napraviti detaljnu dijagnostiku na temelju koje će moći procijeniti uznapredovalost bolesti desni, savjetovati vas i odrediti koji parodontološki tretman bi bio najbolji s obzirom na vaše trenutno stanje.

 Bolest parodonta je bolest koja se najčešće liječi parodontnom terapijom, a ovisno o uznapredovalosti parodontne bolesti, mogući su i dodatni tretmani poput izrade zubnog mosta koji ima glavnu funkciju učvršćenja vaših zubi. Uoče li se simptomi parodontne bolesti na vrijeme i krene li se s liječenjem odmah, rezultati su uglavnom jako pozitivni i dugotrajni.

Nakon terapije kiretama vrlo je važno nastaviti održavati oralnu higijenu i dopustiti zubnom mesu da se oporavi. Kod gingivitisa, detaljno čišćenje plaka na zubima i čišćenje zubnog kamenca, uz detaljnu oralnu higijenu smirit će upalu desni. Nakon parodontološke terapije potrebno je neko vrijeme kako bi se zubno meso smirilo, posebice ako su potrebni i kirurški zahvati. Za uspješnost zahvata bitna je rana reakcija i prevencija. Ako primijetite simptome, posjetite stomatologa i konzultirajte se. Glavni razlog uznapredovalosti parodontne bolesti je manjak oralne higijene i izbjegavanje stomatologa što može za posljedicu imati ispadanje zubi. To se može spriječiti pravovremenom reakcijom.

 

Naši stručnjaci

Parodontitis je bolest koja se javlja bez obzira na godine. Životne navike, manjak oralne higijene i malo genetike dovoljno je da se pojave prvi simptomi. Zato svim našim pacijentima govorimo koliko je preventiva važna. Bitno je održavati određenu razinu preventive kako bi se izbjegli problemi sa zubima, zubnim mesom, bolesti parodonta i ispadanje zubi. Ako se bolest već pojavi, potražite stručan savjet stomatologa kako biste što prije krenuli s liječenjem i spriječili napredak bolesti.

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.
 

Zašto odabrati Štimac centar dentalne medicine za uslugu parodontologija Zagreb?

  • Vrhunski stručnjaci s preko 30 godina iskustva
  • Potpuna rendgenska dijagnostika na jednom mjestu
  • Specijalist oralne kirurgije s višegodišnjim iskustvom
  • Najnovije tehnologije liječenja bolesti parodonta
  • Individualan pristup svakom pacijentu
 

Naručite se

 

Što naši pacijenti kažu o nama?

 

O nama

35
godina obiteljske tradicije

Naš tim

15
doktora dentalne medicine

Naše usluge

7
dentalnih grana na istom mjestu

O nama

35
godina obiteljske tradicije

Naš tim

15
doktora dentalne medicine

Naše usluge

7
dentalnih grana na istom mjestu

Iskustvo

30 000
zadovoljnih pacijenata

Iskustvo

30 000
zadovoljnih pacijenata
 

Želite li znati više o tretmanu parodontologije ili biste voljeli čuti mišljenje stručnjaka? Naša ordinacija dentalne medicine stoji vam na raspolaganju! Kontaktirajte nas putem našeg online obrasca, telefonskim putem ili pošaljite mail s upitom.

 

Izaberite način plaćanja

Kako bismo vam olakšali financiranje vašeg stomatološkog zahvata, odobravamo vam 5 do 15% popusta na gotovinsko plaćanje ovisno o količini radova i visini vaše ponude. Također, osim plaćanja gotovinom, nudimo vam i mogućnost plaćanja Maesto, Master card, Visa i Visa Premium karticama do 24 rate bez kamata.

visa
master card
maestro
diners
 

Zanima Vas više?

POŠALJITE NAM UPIT
    • Nužno je prihvatiti opće uvjete.

    • Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@drstimac.com ili svoje postavke promijenite ovdje.


  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.