Jedno od vrlo čestih pitanja naših pacijenata je: Trebam li žvakati žvakaće gume ili one loše utječu na moje zube?
Jednostavnog odgovora u obliku “da” ili “ne” nema. Kada govorimo o žvakaćim gumama, vrlo je bitna vrsta žvakaće gume koja se konzumira. Vrsta i supstance od kojih se žvakaća guma sastoji (šećer) uglavnom i određuju posljedice utjecaja na zube i oralno zdravlje. Pri očuvanju zdravlja usne šupljine jednu od najvažnijih uloga ima slina. Slina se sastoji od elemenata od kojih se sastoje i zubi (kalcij i fosfat) pa samim time pomaže pri jačanju zubne cakline.

Žvakaće gume bez šećera

Žvakaće gume bez šećera povećavaju izlučivanje sline koja ispire ostatke hrane iz usne šupljine. Žvakaće gume također lijepe ostatke hrane za sebe, vraćaju pH iz kiselog u normalno što ometa rast i razvoj bakterija. Zbog izlučivanja sline se povećava i mineralizacija cakline što dovodi do jačanja zubne cakline. Budući da većina četkicu za zube ne može upotrijebiti nakon svakog obroka, u tim slučajevima žvakaća guma može pomoći pri čišćenju usne šupljine i uklanjanju zubnih naslaga, ali i osvježiti dah. Žvakaće gume mogu smanjiti mogućnost upale koju uzrokuju bakterije iz usne šupljine, nastale u kiselom okruženju nakon konzumiranja različitih ugljikohidrata.

Žvakaće gume sa šećerom

S druge strane, žvakaće gume sa šećerom daju bakterijama hranu i energiju i smanjuju pH koji odgovara bakterijama budući da se bakterije vole nastanjivati u kiselom okruženju. Žvakaće gume koje su zaslađene šećerom opkoljuju zube šećerom i zato može doći do njihovog kvarenja. Žvakaće gume i bomboni sa šećerom česti su uzrok karijesa kod djece.

Preventiva je pola zdravlja

Iako su žvakaće gume bez šećera dobra prevencija od karijesa nakon jela, pogotovo kada ste usred posla, važnog sastanka ili na večeri s prijateljima, ne dopustite da žvakaće gume bez šećera zamijene redovitu higijenu zubi.

Žvakaće gume nisu supstitut ostalim sredstvima za prevenciju od karijesa i održavanje oralne higijene kao što su četkica za zube i interdentalna sredstva (interdentalne četkice i zubni konac).

Uz to, posjet stomatologu jednom godišnje je minimalan, a ukoliko želite posjetiti Štimac centar na prvom pregledu, kontaktirajte nas putem linka.

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru