Velika ponuda različitih pasti za zube mnoge od nas  Možete ih pronaći u skoro svakom dućanu, a njihov broj nemoguće je pratiti. Mnoštvo brendova, okusa, vrsta i podvrsta otežavaju izbor prilikom kupnje.

No jesu li paste za zube zaista toliko bitne, i kako odabrati pravu?

Pasta za zube je uz četkicu za zube osnovno sredstvo u održavanju higijene usne šupljine te u odstranjivanju zubnog plaka. Četkicom zube čistimo mehanički te odstranjujemo plak, dok pasta za zube pomaže u elminiranju štetnih bakterija iz usta i aromatizira dah. Također, zahvaljujući fluoridu, pasta za zube pomaže i u prevenciji nastanka karijesa. Za pravi učinak preporučamo nanijeti 1 do 2 cm paste na četkicu za zube, a za djecu mlađu od 6 godina dovoljna je količina paste veličine zrna graška.

Odabir prave paste za zube ponajviše ovisi o vama samima, vašim preferencijama, zdravstvenom stanju, ali i savjetu stomatologa.

Koje su vrste pasti za zube?

Postoji mnogo različitih vrsta zubnih pasta, a podijeliti ih možemo u četiri osnovne skupine:

 • uobičajene fluoridirane paste
 • paste za osjetljive zube
 • paste za izbjeljivanje zubi
 • paste za osobe s parodontološkim problemima

Uobičajene fluoridirane paste

Uobičajene fluoridirane paste su one paste za zube koje većina nas koristi, a sadrže fluor. Riječ je o pastama za zube koje se mogu pronaći u mnogim dućanima, drogerijama i ljekarnama.

Pasta za osjetljive zube

Mnogi imaju osjetljive zube, osobito na toplo i hladno. To je vrlo neugodan problem, a pretjerana osjetljivost zuba, ako se ne liječi, može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Ako imate osjetljive zube, svakako posjetite stomatologa kako bi se detektirao točan problem. Stroncij klorid i kalijev nitrat glavni su sastojci paste koju će vam u slučaju ostjetljivih zubi preporučiti svaki stomatolog. Ovi sastojci u kombinaciji mogu stvoriti blokadu između površine zuba i unutarnjih živaca i tako ublažiti osjetljivost zubi.

S druge strane, u slučaju preosjetljivosti zubi, preporuka je izbjegavati zubne paste koje sadrže natrijev lauril sulfat.

Pasta za izbjeljivanje zubi

Neke paste za izbjeljivanje sadrže soda bikarbonu koja je blago abrazivna i koja se veže na površinske mrlje zuba, dok druge paste sadrže i jače kemikalije. Ako ih koristite dulje vrijeme, te visoko abrazivne kemikalije kao što su vodikov peroksid ili kalcijev peroksid mogu istrošiti zubnu caklinu i rezultirati neugodnom žutom bojom.

Pastama za izbjeljivanje zubi vrlo je teško postići isti efekt kao kod stručnog i profesionalnog izbjeljivanja, stoga ukoliko želite biti sigurni u efekt izbjeljivanja, predlažemo vam izbjeljivanje zubi pod nadzorom stomatologa gdje zube možete izbijeliti do nekoliko nijansi. Više o samom izbjeljivanju zubi možete saznati ovdje.

Pasta za zube protiv parodontoze

Paste za liječenje parodontoze vrlo su popularne u posljednje vrijeme i često se reklamiraju kao rješenje parodontoloških problema. Pasta za zube protiv parodontoze u sebi ima mnoga ljekovita svojstva, mineralne soli i biljne ekstrakte. Bitno je napomenuti kako sama pasta za zube neće riješiti problem upaljenih desni ili parodontoze, već je potrebno redovito i detaljno kontrolirati svoju dentalnu situaciju te se pravovremeno savjetovati sa stomatologom oko moguće terapije i upotrebe prave paste za zube.

Pored uobičajenih, postoje i paste sa specijalnom namjenom, profilaktičke i medicinske paste. Neke od pasti s posebnom  namjenom su:

 • paste s fluorom
 • paste s klorofilom
 • paste s antibioticima

Kod pasti s posebnom namjenom bitno je znati učinak pojedinih sastojaka. Tako primjerice klorofil kao sastojak smanjuje zadah iz usta. U paste s antibiotikom dodaje se penicilin, vankomicin, teramicin, firotricin i sl.

Profilaktičke paste su paste namijenjene za strojno uklanjanje mekih naslaga sa zuba u stomatološkoj ordinaciji. One sadrže veći postotak abrazivnih tvari u odnosu na obične paste, tako da njihova primjena dovodi do skidanja površinskog sloja cakline. Zbog toga im se dodaju fluoridi u visokim koncentracijama.

Medicinske paste, pored uobičajenih sastojaka, sadrže različite vitamine, antibakterijske sastojke i drugo.

Od čega se sastoje paste za zube?

Sigurni smo da ste se već susreli mnogo puta s imenima sastojaka određenih proizvoda  koji vam zvuče nepoznato i komplicirano. Vrlo slična situacija je i kod pasti za zube. Samo značenje svih sastojaka vas ne treba zabrinjavati. Potrebno je znati općenite sastojke samih pasti, a to su:

 • nježna abrazivna sredstva kao što su magnezijev karbonat, kalcijev karbonat, hidratizirani aluminijev oksid i fosfatne soli
 • glicerol, sorbitol i slični “ovlaživači” koji sprječavaju da se pasta sasuši
 • zgušnjivači kao što su morske trave,  mineralni koloidi ili sintetičke celuloze koji pasti za zube daju homogeni izgled i teksturu
 • fluor koji pomaže da zubna caklina bude jača i otpornija na propadanje
 • arome, kao što je saharin, koje ne uzrokuju propadanje zuba
 • “deterdženti” kao što je natrij lauril sarkozinat kako bi se pasta za zube pjenila

Naravno, ovisno o prednostima koje proizvođač pripisuje (izbjeljivanje zubi, smanjenje upale desni, osjetljivo zubno meso), sastavi mogu varirati, no ne u tolikoj mjeri da biste se trebali zamarati njihovim sadržajem.

Zašto koristiti pastu za zube?

Pasta za zube, uz četkicu za zube osnovno je sredstvo čišćenja i održavanja zubi. Očuvati zdravlje, ali i lijepi, blistavi osmijeh i ugodan dah bez održavanja redovite oralne higijene nije moguće. Četkicom za zube samo mehaničko čišćenje je zadovoljeno, no pastom za zube možemo učinkovitije iščetkati zube, održavati usnu šupljinu zdravom i ubiti bakterije.

Naime, usna šupljina sadržava i preko 500.000 bakterija, od kojih neke u kombinaciji s hranom i pićem koje konzumiramo stvaraju kiselinu, a samim time i plak koji se lijepi na zube, uništava zubnu caklinu i na kraju može dovesti do karijesa, upale desni, neugodnog zadaha ali i gubitka zuba. Četkica i pasta za zube osnovno su, ali nikako i potpuno sredstvo održavanja oralne higijene. Za potpunu higijenu preporuka je koristiti vodicu za ispiranje usta, zubni konac, interdentalnu četkicu i redovito posjećivati stomatologa.

Na što paziti kod odabira paste za zube?

U velikom izboru pasti, odabrati onu pravu ponekad se čini kao nemoguća misija. Kako razlikovati paste i što tražiti?

Ono što je najbitnije znati jest da pasta za zube trebati zadovoljiti 2 glavna kriterija: abrazivne čestice i fluor.

Abrazivne čestice su bitne jer tijekom četkanja odstranjuju plak, a fluor potiče remineralizaciju te djeluje antibakterijski. Danas skoro sve zubne paste zadovoljavaju oba kriterija, dok dodatne karakteristike, koje paste nude, ovise o izboru i preferenciji kupca, ali i savjetu stomatologa. Savjet stomatologa zlata vrijedi te se zato ne ustručavajte zatražiti savjet stomatologa kako biste mogli lakše odlučiti koja je pasta za zube najbolja za vas.

Vjerujemo da ste se do sada susreli s mnogim vrstama zubnih pasti i da koristite onu koja vam ipak najbolje odgovara. Niste li sigurni u svoj izbor, ili imate dodatnih pitanja, savjetujemo vam da se konzultirate sa stomatologom. Ako ste u nedoumici oko izbora prave paste za zube, obratite se našim stručnjacima za savjet ili dogovorite prvi pregled.

O autoru

Elena Štimac

Elena Štimac

dr. med. dent.

Elena Štimac, dr.med.dent. rođena je u Zagrebu, gdje je diplomirala je na Stomatološkom fakultetu, a trenutno je na specijalizaciji iz protetike. Svoj profesionalni razvoj u posljednje vrijeme sve više posvećuje visokoj estetici, kako osmijeha tako i lica, specijalizirajući se za estetske tretmane.

Postavite pitanje autoru