U suradnji sa psiholozima „Ordinacije bez straha“ nove tehnike u našem centru!

Bojite se stomatologa? Jeste li i vi među 75% pacijenata koji imaju strah od stomatologa?

a) Niska do umjerena dentalna anksioznost (redovito se brinete o oralnom zdravlju)
b) Umjerena do visoka anksioznost (redovito se brinete o oralnom zdravlju, ali osjećate nelagodu pri dentalnom tretmanu)
c) Visoka dentalna anksioznost – stomatologa posjećujete samo u hitnim slučajevima

Od izuzetne je važnosti obratiti se stomatolozima koji će znati adekvatno postupati u svakoj od mogućih situacija.

PROGRAM „ORDINACIJE BEZ STRAHA“ OD SADA I U HRVATSKOJ!

Iako dosad takav pristup pacijentima u stomatologiji nije postojao, sve je veća potreba za suradnjom sa stručnjacima psihologije koji liječnicima dentalne medicine pomažu u pristupu i radu s pacijentima koji su u strahu. Svjesni smo koliko je teško pristupiti čovjeku koji se nečega panično boji, a stomatolozi se svakodnevno bore s dentalnim strahom i nedolaskom, otkazivanjem, nesigurnošću i nepovjerenjem pacijenata.
Briga o pacijentima koji se boje stomatologa ili pate od anksioznosti puno je raširenija u zapadnom svijetu, a s obzirom da mi u Štimac centru težimo najnovijim tehnologijama logičan slijed događaj bio je povezati se sa psiholozima koji su stručnjaci upravo u tom području. Cilj centra oduvijek je bio drugačiji pristup pacijentima kako bi se eventualni strah smanjio te kako bi doktor i pacijent ostvarili kvalitetan odnos.

Znate li što je ordinacija dentalne medicine bez straha?
Povezivanje stomatologa, dentalnog osoblja, psihologa i psihoterapeuta postaje svakodnevica u svijetu, pa samim time i vrlo važan proces koji je pokrenut i u Hrvatskoj.
Cilj povezivanja tih različitih grana jest kvalitetniji rad te bolji odnos pacijenta i stomatologa temeljen na povjerenju i razumijevanju tako da dentalno osoblje razumije simptome pacijenta u strahu kako bi raznim tehnikama opuštanja i smirivanja pacijenta prevladali njihov strah i nepovjerenje.
Da je riječ o uistinu velikom problemu, svjesni smo i mi u Štimac centru dentalne medicine. Upravo zbog toga započeli smo suradnju s Mirtom Fraisman Čobanov (psihoterapeutkinjom) te Lukom Škrinjarićem (magistrom psihologije) koji u sklopu program ‘Ordinacije bez straha’ olakšavaju rad stomatologa u ophođenju s pacijentima. Tema radionice bila je kako smanjiti strah pacijenata, ali i kako upravljati sobom. Povećanje povjerenja i smanjivanje straha pacijenata samo su neke od vrijednosti kojima su ovi stručnjaci utjecali na naše cjelokupno osoblje.

Anksiozni pacijenti češće osjećaju bol pa im zato treba i drukčije pristupiti, rekli su nam stručnjaci
Fraisman Čobanov i Škrinjarić koji su različitim vježbama pomogli našim doktorima dentalne medicine stomatolozima u Štimac centru dentalne medicine da se opuste i međusobno testiraju sami sebe.

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru