Zubni ispun tj. zubna plomba kako ih većina ljudi zove je ispun koji se postavlja na oštećeni dio zuba uzrokovan karijesom. Ovi ispuni smatraju se i estetskim ispunima jer oponašaju prirodan izgled strukture zuba te je dovoljan svega jedan posjet ordinaciji kako bi se ispun izradio i trajno postavio na zub.

Koja je razlika između crne i bijele plombe?

Postoje dvije vrste zubnih plombi, a to su crna plomba i bijela (kompozitna) plomba. Bijele plombe ili ispuni su postale vrlo često zastupljene prvenstveno zbog svog estetskog izgleda kao i zbog kvalitete koju osiguravaju.
Bijele plombe se postavljaju kod:
• Pokvarenih zubi
• Istrošenih zubi
• Slomljenih zubi
• U situacijama prijeloma zuba
• Prilikom zatvaranja prostora između zubi

Što su bijele plombe?
Bijele plombe su po sastavu kompozitne smole koje u sebi nemaju niti živu niti metale. One se kemijski spajaju sa zubom, te je tako njihova veza čvršća i manje su mogućnosti da će karijes nastati na tom spoju. Vrlo važna prednost bijelih plombi naspram crnih je ta što kod bijelih plombi nije potrebno brusiti ništa više osim karijesa jer se kompozitna smola kemijski lijepi na zubno tkivo. Estetski i funkcijski smatraju se najprihvatljivijima zbog suvremenih estetskih materijala koji omogućavaju njihovo prilagođavanje zubu i usklađivanje s  vašom bojom zuba. U potpunosti su sigurne za zdravlje jer se prilikom njihove izrade ne koriste nikakvi jaki materijali koji mogu biti štetni za zdravlje. Također, ekološki su u potpunosti prihvatljive.

Što su crne plombe? 
Crne plombe su po svome sastavu amalgami, slitina žive sa srebrom, kositrom i bakrom u različitim omjerima. Koriste se materijali koji mogu biti štetni za zdravlje. Crna plomba se veže za zub mehanički pa može doći do pucanja zubi, rubnih pukotina između zuba i ponovnog nastanka karijesa. Prilikom stavljanja crne plombe potrebno je izbrusiti veći dio zuba nego kod bijele plombe te se brusi i zdravi dio zuba. Estetski su neugledni i štetni za okoliš zbog jakih materijala, a posebno radi žive koja se koristi pri izradi. Norveška i Švedska su zakonom zabranile amalgam zbog štetnog utjecaja žive na okoliš onečišćenjem iz stomatoloških ordinacija u otpadne vode.

Zašto odabrati bijeli ispun umjesto crnog (amalgamskog)?

Bijele plombe su puno učinkovitije, zdravije, kvalitetnije i trajnije te ekološki u potpunosti prihvatljivije u odnosu na crne plombe. Imaju snažnu zdravstvenu funkciju zbog svoje fleksibilnosti i kvalitete materijala. Suvremeni estetski materijali omogućuju njihovo potpuno prilagođavanje zubu i usklađivanje s bojom zuba te se vizualno ne razlikuje od okolnog zubnog tkiva te se na taj način poboljšava estetika zubi. Iako je amalgam jako čvrst materijal koji je otporan na djelovanje jakih žvačnih sila, najveći nedostaci crnih plombi su neugledna boja, slabija kvaliteta, nepotrebno bušenje zdravog dijela zuba te štetan sastav i loš/negativan utjecaj na okoliš.

Kako izgleda proces postavljanja plombe?

Postavljanje bijele plombe se vrši tokom jedne posjete stomatologu. Stomatolog će vas anestezirati kako bi procedura prošla bezbolno. Bitno je da za cijelo vrijeme postavljanja ispuna ste mirni i ne smijete zatvoriti usta. Nakon otklanjanja karijesa, nastala šupljina se čisti, suši i priprema za postavljanje plombe te se njeno postavljanje radi u slojevima. Plomba se oblikuje tako da odgovara vašem zagrizu. Zatim slijedi usklađivanje s bojom ostalih zubi i polimerizacija odnosno stvrdnjavanje kompozitne (bijele) plombe za koju se koristi polimerizacijska lampa. Nakon što je ispun polimeriziran, stomatolog će ukloniti višak materijala i ispolirati ispun.

Što ako je karijes zahvatio veći dio zuba?

Ukoliko je karijes velik ili u slučaju da je zahvatio veliku površinu zuba, izrađuju se keramičke krunice ili inlay, onlay i overlay kompoziti. Kompozitni inlay, onlay ili overlay se izrađuju u zubotehničkom laboratoriju na temelju otiska zubi te služe kao nadomjestak za dio oštećenog ili propalog zuba. Razlika između inlaya, onlaya i overlaya je isključivo u veličini. Inlay se kreira za gornju stranu zuba tj. za sredinu zuba. Onlay je veći te pokriva i veću površinu zuba u odnosu na inlay, dok se overlay koristi za najveći dio vidljivog dijela zuba. Ti kompoziti su dugotrajnije rješenje od velikog ispuna jer su čvršći i dugotrajniji u odnosu na klasične kompozitne ispune, te se prilikom postavljanja uklanja manje preostalog zubnog tkiva nego kod klasične zubne krunice.

Koliko zubna plomba traje i trebam li je mijenjati?

 
Iz zdravstvenih i estetskih razloga, preporuča se zamjena crne plombe bijelom ukoliko je ispun dotrajao, ima ispucale rubove ili je odvojen od zuba. Takav ispun je pogodan za naseljavanje bakterija uz svoje rubove i nastanak karijesa pa ga je iz tog razloga potrebno zamijeniti novim. Suvremeni bijeli ispuni smatraju se u potpunosti sigurnima za zdravlje i kvalitetna su alternativa amalgamskim crnim plombama koje su se čak u nekim zemljama potpuno prestale koristiti.
Bijela plomba jača vaše zube, smanjuje mogućnost nastanka karijesa i vraća čvrstoću zuba. Bijela plomba je u potpunosti prilagođena vašim zubima i njihovoj boji, a vašem osmijehu vraća prirodnu ljepotu i zdrav izgled.

Naša preporuka je provjeriti stare ispune te ukoliko želite zamijeniti crne plombe, možete to napraviti i u Štimac centru na potpuno bezbolan način, gdje ćemo suvremenim estetskim materijalima zamijeniti crnu plombu, bijelom. Za rezervaciju termina slobodno nas kontaktirajte putem linka.

O autoru

Elena Štimac

Elena Štimac

dr. med. dent.

Elena Štimac, dr.med.dent. rođena je u Zagrebu, gdje je diplomirala je na Stomatološkom fakultetu, a trenutno je na specijalizaciji iz protetike. Svoj profesionalni razvoj u posljednje vrijeme sve više posvećuje visokoj estetici, kako osmijeha tako i lica, specijalizirajući se za estetske tretmane.

Postavite pitanje autoru