Čišćenje zubnog kamenca | Stomatološka poliklinika Štimac | Zagreb

Čišćenje zubnog kamenca | Stomatološka poliklinika Štimac | Zagreb

Čišćenje zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi spada u neinvazivne, potpuno sigurne i bezbolne postupke čišćenja zubi te redovitog održavanja oralne higijene.
ZAŠTO ČISTITI ZUBNI KAMENAC?

ZAŠTO ČISTITI ZUBNI KAMENAC?

Činjenica je da se zubne naslage svakodnevno stvaraju te je određena količina mikroorganizama uobičajena. Problem nastaje kada se zubne naslage ne uklanjaju pravovremeno. Nakupljajući se u slojevima postaju prijetnja zdravim zubima i desnima, a ponajprije zubnoj caklini koju prvu napadaju.

Upravo zato, nemoguće je naglasiti koliko je čišćenje zubi bitno za zdravlje i očuvanje zubi te je pravilno održavanje oralne higijene prvi i najvažniji korak u tome.

Čišćenje zubnog kamenca preporuka je barem jedanput godišnje, a optimalno bi bilo dva puta godišnje. Kroz vrijeme se bakterijski plak taloži na zubima. Na početku je on mekan, no s vremenom se stvrdne te ga je nemoguće ukloniti bez pomoći stomatologa. Vrlo je bitno osim kućne oralne higijene, dolaziti redovito kod stomatologa kako bi se kamenac uklonio i ne utjecao trajnije na samu gingivu. Osim čišćenja kamenca, vrlo je bitno i poliranje zubi kako bi površina zuba bila glatka i manje podložna stvaranju kamenca. Oralna higijena i u ovom će segmentu odigrati vrlo veliku ulogu jer samo čišćenje i masiranje zubnog mesa prilikom pranja zubi utjecat će na smanjenje stvaranje plaka i smanjiti potrebu za sve učestalijem čišćenjem kamenca.

Kada se zubni kamenac pojavi potrebno je naručiti se kod stomatologa iz razloga što jedino stomatolog može ukloniti te tvrde nakupine na zubima. Taloženje kamenca ne može se spriječiti, no dobrom i redovitom oralnom higijenom koju smo spomenuli već na početku može se prevenirati češćem odlasku stomatologa i češćem skidanju kamenca. Prilikom dolaska kod stomatologa provodi se tretman čišćenja zubnog kamenca te pjeskarenja zubi.

Čišćenje zubnog kamenca spada u konzervativnu stomatologiju, točnije u preventivu. Čišćenjem zubnog kamenca uklanja se plak, zubni kamenac ali i sitne promjene boje nastale od hrane i pušenja. Tretman se provodi instrumentima koji omekšavaju, a potom i uklanjaju nastale naslage na zubima. Čišćenje zubnog kamenca je u potpunosti bezbolan tretman te nije potrebna anestezija prije samog početka. Neki pacijenti mogu imati osjetljivije zubno meso zbog čega se može javiti pojačana osjetljivost no ona nestaje vrlo brzo nakon završenog tretmana.

Nakon uklanjanja zubnog kamenca vrlo je bitno ispolirati zube kako bi površina zuba bila glatka te time bila manje podložna stvaranju kamenca. Mnogi pacijenti pitaju nas i što je pjeskarenje te je li ono nužno prilikom čišćenja zubnog kamenca. Pjeskarenje je jedna od tehnika korištena za čišćenje zubi. Provodi se uz pomoć aparata koji pod pritiskom izbacuje vodu u kombinaciji s mikroabrazivnim zrncima pijeska. Pjeskarenje zubi se provodi kako bi se uklonile mrlje na zubima nastale nakon čestog konzumiranja kave, cigareta, crnog vina te drugih tamnih pića i jela. 

Bitno je naglasiti da, ako se ne održava redovita oralna higijena popraćena redovitim odlascima stomatologu, zubni kamenac i plak mogu dovesti do ozbiljnih bolesti zubnog mesa pa čak i do gubitka zuba. Ne preskačite svoje odlaske i redovite kontrole stomatologu te održavajte svoju oralnu higijenu na visokom nivou!

Provjerite našu stručnost

Pacijenti već dugi niz godina prepoznaju našu kvalitetu te su naše doktore posljednjih nekoliko godina uvrstili među najbolje stomatologe i oralne kirurge u Hrvatskoj. Posjetite nas i uvjerite se u stručnost našeg tima.
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb
Stomatološka poliklinika Zagreb

Zanima Vas više?

POŠALJITE NAM UPIT
    • Nužno je prihvatiti opće uvjete.

    • Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@drstimac.com ili svoje postavke promijenite ovdje.


  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.