Ljuskice za zube

Estetska stomatologija danas je sve više tražena grana stomatologije, a ljuskice za zube jedno su od najtraženijih estetskih rješenja u stomatologiji. S obzirom da pokrivaju prednju površinu zuba omogućuju kompletnu estetsku transformaciju osmijeha zbog čega su često zaslužne za nove osmijehe hollywoodskih zvijezda i potpuni “smile makeover”.

Što su zubne ljuskice?

Ljuskice za zube (veneers), protetski su nadomjestak, tanak poput ljuske jajeta, koji se trajno postavlja na prednju površinu zuba i momentalno mijenja liniju zubi i osmijeha.

Keramičke ljuskice svoju popularnost stekle su u Hollywoodu zbog čega mnogi sanjaju o hollywoodskom osmijehu. Zahvaljujući bezmetalnoj keramici, ljuskice oponašaju prirodne zube te stoga mogu zadovoljiti visoke estetske kriterije i dati pacijentu savršen osmijeh.

U sklopu našeg centra nalazi se i zubotehnički laboratorij s timom dentalnih tehničara, koji jamči veću brzinu i kvalitetniju izradu keramičkih ljuskica prema vašim željama i uputama stomatologa.

Zašto se odlučiti za ugradnju ljuskica za zube?

Ljuskicama za zube mogu se riješiti mnogi estetski, ali i ortodontski nedostaci.
One su vrlo popularan tretman zbog mnogih prednosti kao što su:


 • Minimalno brušenje zuba na koji se postavlja ljuskica za zube,

 • Prirodan izgled zuba zahvaljujući porculanu koji imitira caklinu zuba i zbog čega ljuskica izgleda i ima isti sjaj poput prirodnog zuba,

 • Glatka površina keramičkih ljuskica za zube zbog čega ne mijenja boju i u potpunosti opravdava dugotrajnost te reflektira svjetlo na isti način od prvog dana

 • Nježnost zahvata – nakon postavljanja ljuskica za zube na prednju plohu zuba pacijent neće niti osjetiti posljedice tretmana na zubnom mesu jer je izrada ljuskica najnježniji zahvat za zubno meso i ne izaziva upale i povlačenje mesa među zubima.


Elena Štimac, dr.med.dent.

"Savršen osmijeh postići ćete upravo uz porculanske ljuskice. Ljuskica za zube je vrhunski estetski nadomjestak koji zahvaljujući CAD CAM tehnologiji svakoj osobi u samo 5 dana omogućuje novi osmijeh. Čvrstoća ali i sjaj bezmetalne keramike garantiraju prirodan izgled i odličnu funkcionalnost."

Elena Štimac, dr.med.dent.

"Savršen osmijeh postići ćete upravo uz porculanske ljuskice. Ljuskica za zube je vrhunski estetski nadomjestak koji zahvaljujući CAD CAM tehnologiji svakoj osobi u samo 5 dana omogućuje novi osmijeh. Čvrstoća ali i sjaj bezmetalne keramike garantiraju prirodan izgled i odličnu funkcionalnost."

Pitajte naše doktore sve što Vas zanima vezano uz naše usluge i saznajte preporuke stručnjaka.

Pitaj doktora

Zašto odabrati Štimac centar dentalne medicine?


 • U potpunost bezbolni zahvat ugradnje ljuskica za zube veneers

 • 5 godina garancije na zubne ljuskice

 • CAD CAM tehnologija koja skraćuje vrijeme potrebno za završetak radova

 • Savršen osmijeh u samo 5 dana (smile makeover)

 • Vrhunski stručnjaci s preko 30 godina iskustva

 • Stomatolozi specijalizirani u estetskoj stomatologiji

 • Vrhunski obrazovani dentalni tehničari u zubotehničkom laboratoriju unutar centra

 • Najkvalitetniji materijali korišteni u svakodnevnoj izradi protetskih nadomjestaka

Tehnologija

Dentalna medicina CAD CAM tehnologijom napravila je pravu revoluciju u izradi protetskih nadomjestaka. Mogućnosti koje je pružila omogućile su kvalitetnije protetske nadomjestke, ali i bržu i kvalitetniju izradu ljuskica za zube.

CAD CAM tehnologija odnosi se na rad s potpuno bezmetalnom, cirkonskom keramikom uz visoku preciznost i mnogo parametara koji su potrebni da se izradi savršena zubna protetika. Upravo radi toga, CAD CAM osim visoke estetike pruža i potpunu funkcionalnost sa svakim protetskim nadomjestkom.

Zahvaljujući CAD CAM tehnologiji izrada protetskih nadomjestaka kao što su ljuskice za zube može biti gotova u svega jedan do dva radna dana što uvelike skraćuje vrijeme potrebno za vaš novi osmijeh, koji je u potpunosti gotov kroz samo 5 radnih dana.

Zašto posjetiti stomatologa u slučaju problema?

Izradom i ugradnjom ljuskica za zube možete trajno transformirati vaš osmijeh. Keramičke ljuskice za zube su trajno protetsko rješenje kod estetskih nedostataka i ortodontskih problema kao što su:
 • otkrhnut zub,
 • napuknuta caklina,
 • abrazija zuba,
 • nepravilna boja,
 • nepravilan oblik zuba,
 • nepravilan položaj zuba,
 • razmak između zuba

 • Izostanak pravovremene reakcije kod estetskih nedostataka može kroz vrijeme stvoriti još veće probleme kao što je veći lom zubi, pomak zubi nepravilnog položaja, stvaranje karijesa, loš zagriz koji dovodi do većeg trošenja zubi ali i bolovi u usnoj šupljini. Svaki navedeni problem utjecat će na estetiku, ali i funkcionalnost zubi.

  Zubne ljuskice često se koriste i kod problema visokog zubnog mesa (tzv. gummy smile). Kada se radi o gummy smile-u, prvo se kirurškim ili laserskim putem podiže zubno meso i potom se postavljaju zubne ljuskice čime dolazi do produljenja zuba i vizualno ljepšeg osmijeha. Kod gummy smile-a oralna kirurgija prvi je korak prije početka izrade ljuskica za zube.

  Bez obzira na vaše trenutno zdravstveno stanje, bitno je posjetiti stomatologa na prvom pregledu i čuti mišljenje stručnjaka. Prvi pregled, detaljna dijagnostika i konzultacije pokazat će pravo stanje vaših zubi te će stomatolozi moći odrediti pravu terapiju prilagođenu isključivo za vas.

  Bitno je reći kako su keramičke ljuskice za zube tretman estetske stomatologije i da nakon cementiranja preuzimaju estetsku ulogu i funkciju vaših prirodnih zubi te da sve dosadašnje funkcije koje ste imali s prirodnim zubima ostaju i nakon postavljanja ljuskica. Ljuskice za zube u kratkom periodu mogu promijeniti vaš osmijeh i izgled, ali i vratiti samopouzdanje.

Simptomi i indikacije

Kandidat za ugradnju ljuskica za zube je svaka osoba koja ima želju za ljepšim i bjeljim osmijehom, a ima prirodne zube koji nisu u većem postotku prekriveni ispunima.

Keramičke ljuskice za zube u vrlo kratkom roku mogu promijeniti boju, oblik zuba, veličinu i problem nepravilnog položaja zuba, ali i riješiti anomalije kao što je razmak između zuba. Često se koriste i umjesto starog kompozitnog materijala korištenog za izradu ispuna (plombi) koji ne zadovoljava visoke estetske kriterije. Ti slučajevi najčešće su vidljivi u prednjoj regiji gdje su više puta korištene plombe kao estetski ispuni zbog čega se promijenila boja te zub više nema onaj prirodan izgled i sjaj.

Osim toga, pomoću ljuskica za zube moguće je utjecati i na volumen zubi i liniju osmijeha ukoliko je riječ o užoj čeljusti kada se osmijeh treba proširiti.

Kada estetski ispuni više ne zadovoljavaju estetiku zubi ili ako je karijes pojeo veći dio zuba, moguće rješenje mogu biti i protetski nadomjesci poznati kao inlay, onlay i overlay koji su vrlo brzo gotovi uz CAD CAM tehnologiju, a savršeno prekrivaju svaku stranu zuba.

Opis zahvata

Proces dobivanja zubnih ljuskica započinje detaljnim pregledom kako bi se ustanovilo jeste li kandidat za ugradnju ljuskica. Naime, glavni uvjet za ljuskice su prirodni zubi koji nisu ispunjeni ispunima s više od 50%.

Nakon prvog pregleda, prije nego krene izrada keramičkih ljuskica, preporuka je napraviti čišćenje zubnog kamenca kako bi površina zuba i okolne strukture bile čiste i glatke. Nakon što se završi čišćenje zubnog kamenca kreće se u minimalno brušenje zuba i uzimanje otiska. Brušenje zubi u slučaju ljuskica je minimalno, ali potrebno kako bi se izravnao osmijeh i dobila idealna linija osmijeha. Nakon brušenja zubi ozima se otisak koji potom odlazi u naš zubotehnički laboratorij gdje naši dentalni tehničari izrađuju porculanske ljuskice za zube. U periodu dok se ljuskice za zube ne izrade, dobiti ćete privremene ljuskice kojima je glavna funkcija da zaštite vaše zube dok se ne naprave trajne keramičke ljuskice.

Prilikom sljedećeg dolaska na probu dobiti ćete priliku isprobati ljuskice i vidjeti novi osmijeh. U slučaju da je potrebna dorada, ona može biti gotova kroz jedan do dva radna dana. Nakon toga dolazi se na finalnu probu i trajno cementiranje zubnih ljuskica.

Rezultati zahvata

Kako bi rezultati tretmana bili što bolji, većina pacijenata prije izrade keramičkih ljuskica često se odluči i na zahvat izbjeljivanja zubi. Zahvat izbjeljivanja zubi može vaše zube izbijeliti za do nekoliko nijansi. Ukoliko se keramičke ljuskice rade u prednjoj regiji, pacijenti ostale zube prvo izbijele kako bi dobili svjetliju boju zubi prema kojoj se pacijent i stomatolog ravnaju kada dođe vrijeme za izradu ljuskica i odabir boje keramičkih ljuskica. Tretman izbjeljivanja zubi je opcionalan te svaka osoba sama odlučuje želi li i taj tretman uključiti prilikom izrade zubnih ljuskica kako bi promjena boje između prirodnog zuba i keramičke ljuskice za zube bila što manja i kako bi se pacijent lakše priviknuo na razliku u boji osmijeha.

Nakon cementiranja zubnih ljuskica, možete se vratiti svojem svakodnevnog životu isti dan. S obzirom da je cijeli proces u potpunosti bezbolan i iznimno nježan, zubno meso će ostati zdravog izgleda te će vaše ljuskice moći zasjati u punom svjetlu.

U prvih tjedan dana, kada je moguća blaga osjetljivost preporuka je izbjegavati vrlo vruću ili hladnu hranu i piće, ali i jesti mekanije namirnice. Nakon što se osjetljivost smiri, možete se vratiti uobičajenim navikama kada je riječ o prehrani.

Ukoliko škrgućete zubima, posebice noću, možemo izraditi za vas zaštitne udlage koje će čuvati vaše zube ali i zubne ljuskice.

Kako bi zubne ljuskice bile što dugotrajnije, bitno je održavati visoku razinu oralne higijene i četkati zube minimalno dva puta dnevno na jednak način kao da se radi o vašim prirodnim zubima. Oralna higijena ključ je lijepog i zdravog osmijeha. Također, posjet stomatologu barem jednom godišnje je imperativ kako biste zadržali lijep osmijeh.

Prosječna ocjena pacijenata za uslugu ugradnje zubnih ljuskica u Štimac Centru dentalne medicine

Ocijenjeno 4.9/5 na temelju 20 recenzija pacijenata Štimac Centra dentalne medicine
4.9-stars_Poliklinika_timac

Pripremili smo kratak upitnik putem kojeg možete saznati jeste li dobar kandidat za ljuskice.

ISPUNITE UPITNIK

Izaberite način plaćanja

Kako bismo vam olakšali financiranje vašeg stomatološkog zahvata, osim plaćanja gotovinom, za što dajemo 5% popusta ili 10% popusta ako je iznos veći od 10 000 kuna, nudimo vam i mogućnost plaćanja svim karticama na rate. Iskoristite mogućnost plaćanja do 24 rate bez kamata ili opciju potrošačkog kredita na 60 mjeseci.

Zanima Vas više? Pošaljite nam upit.

 • Nužno je prihvatiti opće uvjete.


 • Za povlačenje privole i slaganje s našim uvjetima obratite nam se na info@drstimac.com ili svoje postavke promijenite ovdje.


 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Nazovi odmah