Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi - Stomatološka poliklinika

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi - Stomatološka poliklinika
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Čišćenje zubnog kamenca i pjeskarenje zubi spada u neinvazivne, potpuno sigurne i bezbolne postupke čišćenja zubi te redovitog održavanja oralne higijene.

Činjenica je da se zubne naslage svakodnevno stvaraju te je određena količina mikroorganizama uobičajena. Problem nastaje kada se zubne naslage ne uklanjaju pravovremeno. Nakupljajući se u slojevima postaju prijetnja zdravih zubima i desnima, a ponajprije zubnoj caklini koju prvu napadaju.

Upravo zato, nemoguće je naglasiti koliko je čišćenje zubi bitno za zdravlje i očuvanje zubi te je pravilno održavanje oralne higijene prvi i najvažniji korak u tome.

Je li svakodnevno četkanje zubi dovoljno da se uklone zubne naslage?

Svakodnevno održavanje oralne higijene je glavni preduvjet za zdrave zube, no nikako nije dovoljno kada su u pitanju zubne naslage. Minimalno četkanje zubi dva puta dnevno, korištenje vodice za ispiranje usta, zubnog konca te interdentalne četkice pomažu u održavanju usne šupljine i oralne higijene, no nažalost nije dovoljno. Naime, mnoštvo bakterija i mikroorganizama nalazi se u našoj usnoj šupljini te se lijepi za zube tj. za caklinu zuba.

Koja je razlika između plaka i zubnog kamenca?

Plak su naslage bakterija koje se počinju nakupljati na površini zuba već par sati nakon pranja zubi. Te nakupine plaka pridnose lijepljenju bakterija na zube, ali uzrokuju i probleme s desnima.

Zubni kamenac tvrda, skorena naslaga na zubu/zubima i vrlo često utječe na boju zubi. Zubni kamenac sadrži mnogo bakterija koje proizvode kiselinu. Te kiseline utječu na caklinu zuba ali su vrlo često i glavni uzročnik nastanka karijesa. Zubni kamenac nastaje zbog plaka na zubima, znači plak je na posljetku uzročnik zubnog kamenca.

Što učiniti kada se zubni kamenac pojavi?

Kada se zubni kamenac pojavi tj. kada ga osoba primijeti potrebno je naručiti se kod stomatologa iz razloga što jedino stomatolog može ukloniti te tvrde nakupine na zubima.

Taloženje kamenca ne može se spriječiti, no dobrom i redovitom oralnom higijenom koju smo spomenuli već na početku može se prevenirati češćem odlasku stomatologa i češćem skidanju kamenca. Prilikom dolaska kod stomatologa provodi se tretman čišćenja zubnog kamenca te pjeskarenje zubi.

Što uključuje čišćenje zubnog kamenca te što je pjeskarenje?

Čišćenje zubnog kamenca spada u konzervativnu stomatologiju, točnije u preventivu. Čišćenjem zubnog kamenca uklanja se plak, zubni kamenac ali i sitne promjene boje nastale od hrane i pušenja.

Tretman se provodi instrumentima koji omekšavaju, a potom i uklanjaju nastale naslage na zubima.Čišćenje zubnog kamenca je u potpunosti bezbolan tretman te nije potrebna anestezija prije samog početka. Neki pacijenti mogu imati osjetljivije zubno meso zbog čega se može javiti pojačana osjetljivost no ona nestaje vrlo brzo nakon završenog tretmana.

Nakon uklanjanja zubnog kamenca vrlo je bitno ispolirati zube kako bi površina zuba bila glatka te time bila manje podložna stvaranju kamenca.

Mnogi pacijenti pitaju nas i što je pjeskarenje te je li ono nužno prilikom čišćenja zubnog kamenca. Pjeskarenje je jedna od tehnika korištena za čišćenje zubi. Provodi se uz pomoć aparata koji pod pritiskom izbacuje vodu u kombinaciji s mikroabrazivnim zrncima pijeska. Pjeskarenje zubi se provodi kako bi se uklonile mrlje na zubima nastale nakon čestog konzumiranja kave, cigareta, crnog vina te drugih tamnih pića i jela. Pjeskarenje zubi se uvijek provodi nakon čišćenja zubnog kamenca.

Bitno je naglasiti ukoliko se ne održava redovita oralna higijena popraćena redovitim odlascima stomatologu, zubni kamenac i plak mogu dovesti do ozbiljnih bolesti zubnog mesa pa čak i do gubitka zuba. Ne preskačite svoje odlaske i redovite kontrole stomatologu te održavajte svoju oralnu higijenu na visokom nivou!

Posljednje objave

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru