Kako se riješiti straha od zubara?

Kako se riješiti straha od zubara? - Stomatološka poliklinika

Kako se riješiti straha od zubara?

Kako se riješiti straha od zubara? - Stomatološka poliklinika
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Osjećate strah, napetost ili nelagodu kada trebate posjetiti zubara u stomatološkoj ordinaciji? Strah ili nervoza prilikom odlaska zubaru je vrlo česta pojava s kojom se susreće čak 75% svjetske populacije. Svi stomatološki radovi danas se rade pod lokalnom anestezijom, tako da se pacijent prilikom zahvata osjeća ugodno i ne osjeća nikakvu bol! Pronađite dobrog stomatologa s kojim ćete graditi povjerenje kroz razgovor, koji će razumjeti Vaš strah i pomoći Vam da ga prevladate!

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU DENTALNE ANKSIOZNOSTI, STRAHA I FOBIJE?

Postoje različiti oblici straha, a pod pojmom „strah od zubara“ može se razlikovati dentalna anksioznost, dentalni strah i dentalna fobija.

Što je dentalna anksioznost?

Dentalna anksioznost je najblaži oblik straha od zubara. Anksioznost je vrlo česta te neki stupanj dentalne anksioznosti doživi veći broj osoba kada se spremaju na zahvat koji još nikada nisu iskusili. Dentalna anksioznost se može izbjeći ili umanjiti ukoliko stomatolog koji je pun razumijevanja i strpljenja, pacijentu prije zahvata pruži informacije o postupcima koji će se raditi.

Što je dentalni strah?

Dentalni strah je reakcija na poznato i neugodno iskustvo koje se pacijentu već jednom dogodilo te on misli da će se to negativno stomatološko iskustvo opet ponoviti. Dentalni strah je vrlo čest kod djece, posebno kod one koji su u stomatološku ordinaciju došli tek kada ih je zub zabolio. Kako bi se izbjegao takav strah, preporuka je redovito posjećivati stomatologa i prije nego što se pojavi potreba za stomatološkim zahvatom.

Što je dentalna fobija?

Dentalna fobija je oblik straha od zubara koji je najintenzivniji. Pojavljuje se i kod djece i kod odraslih osoba. Osobe koje pate od dentalne fobije izbjegavati će posjet stomatologu sve dok ne dođe do određene boli zuba s kojom se više ne mogu nositi te je odlazak stomatologu nužan. Jedna od mogućih opcija za takve pacijente je svjesna sedacija.

KOJI SU SIMPTOMI DENTALNE FOBIJE?

Fobija je vrlo ozbiljno stanje i uzrok je teško utvrditi te je u pravilu neobjašnjiv i iracionalan. Mogući uzroci mogu biti bolna, loša i traumatična iskustva sa stomatolozima, traumatično iskustvo iz djetinjstva, strah od moguće boli ili nepoznatog iskustva.

Simptomi fobije su vrlo snažni, a uglavnom se razlikuju od osobe o osobe. Neki od mogućih simptoma su:

• Povraćanje
• Znojenje
• Ubrzano kucanje srca
• Drhtavica
• Histerija
• Plač
• Osjećaj tjeskobe
• Blijedo lice

KAKO SPRIJEČITI NASTANAK STRAHA KOD STOMATOLOGA?

Loša iskustva najčešći su razlog zbog kojih ljudi imaju strah od zubara. Kako bi se spriječio nastanak straha od zubara, prvo je potrebno pronaći stomatologa od povjerenja koji razumije zabrinutost i strah pacijenata, te koji će biti spreman poslušati sve probleme, iskustva pacijenata i njihove traume s prijašnjim stomatolozima. Takav stomatolog mora imati puno razumijevanja za pacijentov strah i osjećaj neugode te mora imati puno znanja na koji način se baviti s takvim pacijentima.

Bilo bi poželjno da se prvi pregled kod zubara obavi prije svih dnevnih obaveza kako bi se reducirala količina dnevnog stresa na minimum. Također, ne preporuča se kretanje odmah u radove prilikom prve posjete. Prilikom prve posjete upoznaje se i razgovara s doktorom, a drugi put radi se neki jednostavniji zahvat. Pacijentu se mora unaprijed objasniti svaki zahvat koji će se raditi, kako bi se on psihički mogao pripremiti na njega.

KOJE SU METODE LIJEČENJA STRAHA?

Postoje brojne metode kojima se strah može reducirati. Jedno od rješenja je psihološka metoda kojom stomatolog komunikacijom, ponašanjem i ostalim tehnikama opuštanja pokušava prevladati strah kod pacijenta. Druga metoda je tehnološka s kojom se stomatološki zahvati zahvaljujući tehnološkim izumima čine jednostavnijim, kratkotrajnim i bezbolnim. Metoda koja je najbolja za pacijente koji pate od dentalne fobije je svjesna sedacija.

Sedacijom se postiže osjećaj potpune smirenosti kod pacijenata, a podrazumijeva anesteziološku tehniku, koja se u kombinaciji lijekova pacijentu daje intravenskim putem prije zahvata, a primjena traje tijekom cijelog zahvata. Pacijent je opušten te mu je minimalno smanjena razina svijesti i ne utječe na pacijentovu sposobnost svjesnog disanja. U stanju je odgovoriti na sve upite stomatologa te ne osjeća strah i paniku.

KAKO SE MI U ŠTIMAC CENTRU NOSIMO SA STRAHOVIMA PACIJENATA?

U Štimac centru cilj je oduvijek bio drugačiji pristup pacijentima kako bi se eventualni strah smanjio te kako bi doktor i pacijent ostvarili kvalitetan odnos. Pristup prema svakom pacijentu je stručan, srdačan i pažljiv, tako da se pacijenti osjećaju kao da su kod kuće, a ne u stomatološkoj ordinaciji. Vrlo nam je bitno ostvariti pozitivan i prijateljski kontakt s pacijentom, jer se tada pacijenti opuste i nisu u strahu, što je dobro i za stomatologa da može obavljati svoj posao, ali i za pacijente jer su opušteni tijekom zahvata.

Svaki tretman se radi korak po korak kako bi pacijent bio upućen u sve dijelove tretmana i zajedno s doktorom imao kontrolu nad svojim oralnim zdravljem. Štimac centar ima stomatološke stručnjake koji su prošli program „Ordinacije bez straha“ u kojem su naučili kako smanjiti strah pacijenata te kako se najbolje ophoditi prema njima, ali i kako naučiti upravljati sobom.

Strah od zubara može se vrlo uspješno liječiti! Posjetite nas na adresi Nova cesta 3, zaboravite na strah, prepustite se u ruke naših stomatoloških stručnjaka i riješite problematiku svojih zubi.

Posljednje objave

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru