Osim ugradnje implantata, koja se smatra najadekvatnijim rješenjem prilikom gubitka zubi, financijski prihvatljivije rješenje za mnoge pacijente je ugradnja mostova.
Kada dođe i do gubitka velikog broja zubi, moguće je izvesti estetsku i funkcionalnu rekonstrukciju mostovima (krunicama). Protetske radove s krunicama i mostovima pacijenti doživljavaju kao savršenu zamjenu za prirodne zube. Mnogi pacijenti kada prvi puta dođu u ordinaciju ne znaju puno o mostovima i krunicama te čemu oni služe, zato smo za Vas napravili kratke informativne materijale o krunicama, razlozima postavljanja krunica i mostova te razlikama između krunica i ljuskica. Budući da su naši pacijenti često zbunjeni oko razlike između krunice i ljuskice, pročitajte odgovore na Vaša pitanja u nastavku.

Kada se točno koristi krunica, a kada ljuskica?

Ljuskice se koriste
• kod prirodnih zubi koje je potrebno na neki način korigirati (boju, oblik, položaj, veličinu zuba)
• kod zdravih zubi s određenim ortodontskim nepravilnostima
• umjesto velikih, dotrajalih ispuna koji prekrivaju veliku površinu zuba
Krunica se koristi
• kada zbog velike deformacije zuba ili zubi u zubnom luku nije moguće zub prekriti ljuskicom, već je potrebno zub kompletno izbrusiti i staviti krunicu
• kada je zub promijenio boju radi devitalizacije i na njega se ne može postaviti ljuskica
• kada je veliki dio površine zuba slomljen ili otkrhnut
• Kod promjene zagriza (korigiranje krivog zagriza)

Koji su razlozi zašto bi netko trebao razmišljati o stavljanju krunice ili mosta (više krunica u nizu)?
• Zub je devitaliziran, promijenila se boja i najčešće u takvom slučaju na taj zub najbolje prianja krunica
• Zub je slomljen ili otkrhnut
• Veliki karijes napravio je destrukciju zuba i nije ga moguće spasiti ispunom ili inlayom
• Zub je oštećen ili previše puta liječen, potrebno ga je izvaditi i na njegovo mjesto postaviti most, odnosno krunicu koja se mostom povezuje s okolnim zubom

Koja je razlika u materijalima i vrstama krunica?
Krunice i mostovi se rade od metal keramike ili od bezmetalne keramike i zirkona. Do sada se najčešće koristio metal-porculan, ali danas se također često koristi bezmetalna keramika emax i zirkonska keramika koja je vrhunac estetske stomatologije jer se njome postiže potpuno prirodan izgled zubnog niza. Svi nadomjesci s zirkononom djeluju potpuno prirodno. Zirkon je prozračan što daje svijetliji i prirodniji izgled i smatra se vrhuncem estetske stomatologije.

Kako odlučiti o materijalu krunice?
Mi svojim pacijentima preporučamo bezmetalne emax i zirkonske krunice za frontalne zube (prednje zube), koji čine liniju osmijeha i time najviše dolaze do izražaja prilikom govora i smijeha. Za stražnje ili distalne regije se češće stavljaju metal-keramičke krunice budući da su to područja koja nisu toliko vidljiva pa estetika nije bitna kao u frontalnim regijama. Metal-keramičke krunice odličan su odabir kad je primaran faktor izbora financijski prihvatljivije rješenje. Bezmetalni nadomjesci se svojom transparentnošću i prirodnošću savršeno uklapaju i u distalne regije i time čine najefikasnije estetsko rješenje za bilo koje područje zubi.

O autoru

Filip Štimac

Filip Štimac

dr. med. dent, spec. oralne kirurgije

Filip Štimac dr.med.dent. specijalizirao je oralnu kirurgiju na Stomatološkom fakultetu i time se pridružio uskom krugu specijalista oralnih kirurga Hrvatske. Više godina zaredom uvršten je među najbolje oralne kirurge u Hrvatskoj. Istraživanje i implementacija novih tehnologija u implantologiji njegovo je usmjerenje i velika strast.

Postavite pitanje autoru