Nove i sve naprednije metode rekonstrukcijskih zahvata u usnoj šupljini zahtijevaju i preciznije dijagnostičke metode. Nekada su se za zahvate koristile samo klasične snimke zuba (RTG) i ortopan. Danas se kao neophodna metoda dijagnostike nameće kompjutorski navođena tehnologija (CT) koja svojim mogućnostima rekonstrukcije slike podiže mogućnosti, kvalitetu i preciznost rada.

Koje su mogućnosti CT snimke?

Mogućnosti su neusporedivo veće i bolje naspram klasičnih metoda. Danas je CT nezamjenjiv kod većih kirurških zahvata i radova u usnoj šupljini. CT dijagnostika neophodan je element pri ugradnji implantata jer može najpreciznije izmjeriti gustoću kosti i odrediti tijek terapije pacijenta. CT snimka može uvelike pridonijeti podizanju kvalitete življenja pacijenta, smanjujući mogućnost pogreške, a time i komplikacija koje mogu nastati u slučaju pogrešne procjene i ugradnje implantata koji nije u skladu s proporcijama bilo gornje ili donje čeljusti.

Koje su razlike između CT snimke i drugih snimaka?

Digitalna RTG snimka (ortopan) zuba neophodna je prije početka izrade bilo koje vrste rada, bez obzira radi li se o najobičnijoj nadogradnji (štiftu) i jednoj krunici ili nekom većem radu kao što su mostovi ili parcijalne proteze. Istu takvu ulogu ima CT snimka prilikom ugradnje implantata i drugih kirurških zahvata.

Digitalnom snimkom možemo prikazati najviše do tri zuba ovisno o zubima koje snimamo.
Snimke digitalnim ortopanom pružaju mnogo više informacija o stanjima gornje i donje čeljusti, vide se svi zubi, te se takva dijagnostika do sada koristila i još se koristi za neke složenije zahvate u usnoj šupljini. Nedostaci su i dalje to što je dvodimenzionalna, te što odnosi nisu potpuno preciznog omjera što znači da su zubi i strukture čeljusti izduženi.

RVG snimka sadrži vrlo malu dozu zračenja upravo zbog veličine područja koje se snima, a stomatologu daje uvid u unutrašnjost zuba i njegove okolne strukture, poput živaca i kosti. Često se koristi tijekom određenih zahvata (liječenja zuba) kako bi se dokumentiralo određeno stanje pacijenta, te potvrdila uspješnost terapije.

CT dijagnostika potpuno preciznom dijagnostikom kosti u tri dimenzije zamjenjuje sve navedene nedostatke digitalne snimke i digitalnog ortopana.
Klasične snimke i ortopan više ne mogu zadovoljiti potrebe koje pred njih postavljaju nove metode. CBCT svojim mogućnostima rekonstrukcija i prikaza u slojevima 3D nadmašuje mogućnosti klasičnih snimaka i ortopana i mogli bismo reći kako zahvaljujući tim snimkama na jedan novi način zaviriti u usnu šupljinu. S obzirom da je moguće prilagođavati veličinu polja potrebnog za snimku, smanjuje se količina zračenja u odnosu na obične CT uređaje.

Zašto napraviti rendgensku dijagnostiku u Štimac centru?

U Štimac centru možete kompletnu dijagnostiku CT-om obaviti već na prvom pregledu. Odmah prilikom pregleda naši doktori će Vas uputiti na tijek terapije koja bi bila adekvatna za Vaše trenutno stanje. Na temelju CT dijagnostike točno ćemo utvrditi jeste li kandidat za ugradnju umjetne kosti, podizanje sinusa ili zubne implantate možete ugraditi bez prethodnih zahvata, uz naravno potpuno precizan uvid u gustoću i dimenziju kosti.

Na prvi pregled možete se naručiti pozivom na broj 01/3633-602 ili prijavom putem maila.

O autoru

Filip Štimac

Filip Štimac

dr. med. dent, spec. oralne kirurgije

Filip Štimac dr.med.dent. specijalizirao je oralnu kirurgiju na Stomatološkom fakultetu i time se pridružio uskom krugu specijalista oralnih kirurga Hrvatske. Više godina zaredom uvršten je među najbolje oralne kirurge u Hrvatskoj. Istraživanje i implementacija novih tehnologija u implantologiji njegovo je usmjerenje i velika strast.

Postavite pitanje autoru