Zašto ugraditi zubne krunice

Što su zubne krunice? | Blog | Štimac Centar dentalne medicine

Zašto ugraditi zubne krunice

Što su zubne krunice? | Blog | Štimac Centar dentalne medicine
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Ugradnja zubnih krunica vrlo je čest stomatološki zahvat koji se koristi kao trajno i efikasno rješenje u slučajevima kada je zub oslabio te ga je potrebno zaštititi i ojačati ili u slučajevima kada su prirodni zubi toliko oštećeni da ispuni ne mogu u potpunosti nadopuniti izgubljeni dio.

Što su krunice za zube?

Krunice za zube, poznate i kao navlake za zube jedan su od najpoznatijih i najtraženijih tretmana kada su u pitanju funkcionalna ili estetska oštećenja zubi.

Krunice za zube su protetski nadomjestak koji imitira oblik, veličinu i boju zuba te se trajno fiksiraju na zubni implantat ili izbrušen zub, a glavni im je cilj povratak izgubljene funkcije zuba ili popravljanje njegove estetike.

U kojem slučaju je potrebna zubna krunica?

Krunice za zube svakako su moguć izbor za poboljšanje estetike vaših zubi no ne i najbolji iz razloga što se za krunice brusi značajan dio zuba. Za manje estetske nedostatke možete odabrati ljuskice, dok se krunice preporučuju u slučajevima kada je ugrožena čvrstoća zuba.
Zubne krunice se koriste u slučajevima kao što su:

• Lom prirodnog zuba
• Oštećenje prirodnog zuba toliko da se na njemu ne može napraviti plomba
• Prirodni zub oslabljen karijesima
• Liječeni zub koji ima velika oštećenja
• Posljedica endodontskog liječenja ili dotrajalosti protetskog nadomjeska

Od kojih materijala se izrađuju zubne krunice?

Na tržištu postoji više materijala od kojih se izrađuju krunice. Do sada se najčešće koristio metal-porculan, ali danas se također često koristi i bezmetalna (potpuno keramička) keramika tj. E-max, Empress i cirkonska keramika koja je vrhunac estetske stomatologije jer se njome postiže potpuno prirodan izgled zubnog niza. Najbolji stomatolozi krunice kreiraju iz dvije vrste materijala, a to su:

• Metal-keramika
• Bezmetalna keramika (cirkon, emax i empress)

Što su metal-keramičke krunice?

Metal-keramičke krunice za zube predstavljaju vrstu protetskog rada gdje je keramika vezana uz metalnu osnovu te su danas te krunice standard u stomatološkoj protetici zbog svoje prihvatljive cijene, odličnih svojstava popust čvrstoće i dugotrajnosti te solidne estetske komponente. Metalna osnova osigurava stabilnost i čvrstoću zuba, a keramika oponaša oblik i boju zuba zbog čega možete biti sigurni da je riječ o kvalitetnom i dugotrajnom rješenju za vaš osmijeh.

Što su potpuno keramičke krunice?

Krunice izrađene u potpunosti od keramike predstavljaju najbolje rješenje za savršenu estetiku zubi. Potpuno keramičke odnosno porculanske krunice svojom bojom, translucencijom i transparencijom (način odbijanja i propuštanja svijetla) najvjernije dočaravaju sva optička svojstva pravog zuba što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od vašeg prirodnog zuba.

Što su cirkon keramičke krunice?

Cirkon keramika se odlikuje vrlo visokom čvrstoćom. Cirkon je prozračan što daje svjetliji i prirodniji izgled od metala te daje vrhunske estetske rezultate kada se postavlja na prirodne zube ili implantate. Zahvaljujući svojoj čvrstoći, ali i estetici koristi se za prednje ali i stražnje zube. Zbog karakteristika potpune prirodnosti, transparentnosti, ali i savršene kompatibilnosti s ljudskim organizmom cirkon postaje nezamjenjiv dio estetske stomatologije te je svakako preporuka svim našim pacijentima, pogotovo kada je riječ o prednjim zubima.

Što su CAD-CAM E-max i Empress keramičke krunice?

Ako težite najmodernijoj tehnologiji te tražite vrhunski, trajni materijal, tada je za vas pravi izbor e-max keramika izrađena CAD-CAM tehnologijom. E-max keramika, poznata i kao staklo keramika slična je prirodnom zubu i ne treba joj metalna osnova pri izradi krunice ili mosta. Materijal od kojeg se izrađuje ova vrsta krunice ali i ljuskice zbog svoje obrade i karakteristika predstavlja savršeno rješenje kada su u pitanju prednji zubi.

Za upotrebu CAD-CAM sustava i tehnologije potrebno je veliko znanje, a uz veliko znanje dolaze i odlični radovi. Radovi izrađeni CAD-CAM tehnologijom ubrzavaju cijeli proces obrade krunica, ljuskica i ostalih nadomjestaka. U ustima će uz veliku predanost stomatologa i vrsnog tehničara novi zub sjesti na idealno mjesto i time biti savršena zamjena za vaš izliječeni, nadograđivani ili zub koji nedostaje.

Pravi zubni laboratorij kreirat će za vas savršeni protetski nadomjestak vrhunske kvalitete čime ćete dobiti novi osmijeh i izgled potpuno prirodnih zubi. Krunice i mostovi te ljuskice za zube nakon brušenja zuba trajno se cementiraju na postojeće izbrušene zube, a u slučajevima višečlanih mostova uključuju se i susjedni zubi unutar zubnog niza kako bi se ostvarila vrhunska estetika i funkcionalnost.

Kad se pričvrsti na zub, krunica i zub čine jednu cjelinu i nije ih moguće razdvojiti nikako osim rezanjem krunice. I metal-keramička i potpuno keramička krunica jednako će funkcijski zadovoljiti vaše potrebe, no ukoliko težite estetskom savršenstvu, tada je najbolji izbor bezmetalna, potpuno keramička krunica koja zadovoljava najviše standarde kada je u pitaju estetska stomatologija. Potpuno bezmetalna krunica će se zato koristiti u frontalnoj regiji, kada je na prednjim zubima potrebno izvesti visoko sofisticiran estetski zahvat.

Kako izgleda postupak ugradnje zubnih krunica?

Prije postavljanja na prirodne zube, postupak ugradnje zubnih krunica podrazumijeva prethodno brušenje vaših prirodnih zuba prema kojem će se uzeti otisak i izraditi krunice.

Cjelokupan tretman je u potpunosti bezbolan jer ćete dobiti anesteziju kako ne bi osjećali nikakvu bol i kako bi se mogli opustiti. Nakon brušenja zuba uzimaju se vrlo precizni otisci zuba i okolnih tkiva te se šalju u dentalni laboratorij unutar našeg centra gdje naši dentalni tehničari izrađuju keramičke krunice.

Nakon što se keramičke krunice izrade, dolazite na probu nakon koje se dogovora termin trajnog cementiranja čime cjelokupan tretman krunicama i završava.

Koliko traje postupak ugradnje zubnih krunica?

Samo trajanje izrade i ugradnje zubnih krunica zavisi o tome jesu li potrebni dodatni tretmani. Ukoliko nije potrebno liječenje ili nadogradnja zuba postupak za izradu krunica započinje brušenjem zubi. Vremenski period potreban da se krunice izrade zavisi i o samom broju krunica. Najčešće, finalni rad je gotov kroz tjedan do dva od uzimanja otisaka.

Kolika je trajnost zubnih krunica? 

Krunice za zube su trajni protetski nadomjestak a pod pojmom trajnog se misli na period od 10 do 15 godina. Vijek trajanja zubnih krunica razlikuje se od pacijenta do pacijenta, a zavisi o nizu čimbenika kao što su kvaliteta materijala, iskustvo i spretnost doktora dentalne medicine, pravilno napravljenog zagriza i odnosa sa zubima u suprotnoj čeljusti te redovitih kontrola u stomatološkoj ordinaciji.

Kako bi vijek trajanja zubnih krunica bio što duži, bitno je svakodnevno posvetiti dovoljno vremena oralnoj higijeni. Za pravilno održavanje zdravlja usne šupljine preporučuje se korištenje zubne četkice, konca za zube, vodice za ispiranje usne šupljine i interdentalne četkice. Redovitim i pravilnim čišćenjem zubi možemo utjecati na dugotrajniji vijek zubnih krunica.

Osim navedenog, trajnost krunica zavisi i o vašoj genetici ali i vašem zubnom mesu i kosti. S godinama može doći do povlačenja zubnog mesa ali i kosti zbog čega može doći do ogoljenja korijena ili pomičnosti prirodnih zubi što je stomatologu teško predvidjeti.

Svakako je potrebno napomenuti kako je poželjno izbjegavati navike poput grizenja noktiju, grizenje olovaka, leda te ostalih tvrdih stvari koje nisu hrana te biste trebali izbjegavati iznimno jako stiskanje zubi zbog kojih i inače pucaju, lome se i uništavaju zubi.

Ako vas muče dotrajali, otkrhnuti zubi ili vam nedostaje zub, a niste još uvijek spremni za ugradnju implantata, upitajte naše doktore putem ovog linka i saznajte što vam predlažu naši stručnjaci.

Posljednje objave

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru