Velika popularnost ljuskica u stomatologiji

Velika popularnost ljuskica u stomatologiji - Stomatološka poliklinika

Velika popularnost ljuskica u stomatologiji

Velika popularnost ljuskica u stomatologiji - Stomatološka poliklinika
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Ljuskice za zube su danas sve traženiji tretman u dentalnoj medicini. Popularne su kod svih dobnih skupina – od mlađe populacije koja želi po brzom postupku, bez dugogodišnjeg nošenja aparatića doći do savršenog zubnog niza, pa do starije i zrelije populacije koja svoje ortodontske anomalije i različite nepravilnosti u zubnom nizu rješava tretmanom ljuskica. Kod nas u ordinaciji su ljuskice za zube tretman koji radimo na dnevnoj bazi, a sve više pacijenata postaje kandidatom za ljuskice.

Zahvaljujući napretku tehnologije, današnji protetski radovi puno su kvalitetniji, izdržljiviji, ali i prirodniji zbog čega su ljuskice jedan od najtraženijih zahvata i vrlo bitan segment estetske stomatologije.

Danas se uglavnom govori o cad-cam e-max ljuskicama, Lumineers ljuskicama i non prep ljuskicama. Bezmetalna keramika najtraženiji je materijal izrade ljuskica jer zadovoljava visoke estetske kriterije kojima danas teži svaki pacijent. Bezmetalna keramika zapravo omogućuje da se ljuskice ponašaju kao prirodni zubi i time postaju savršen protetski nadomjestak i garancija blistavog osmijeha. Upravo je blistavi osmijeh ono što je svim pacijentima imperativ te svakom pacijentu želimo pristupiti maksimalno individualno kako bi na kraju rada bili zadovoljni i otišli s osmijehom.

Što su ljuskice za zube?

Ljuskice za zube (zubne ljuskice) su tanak i transparentan, a ujedno i trajni protetski nadomjestak u obliku ljuske koji se postavlja na prednju stranu zuba.

Kada se stavljaju ljuskice i tko je kandidat za ljuskice?

Ljuskice se mogu staviti samo na prirodne zube koji nisu liječeni ili više od 50% prekriveni ispunima. Ljuskice su toliko popularan i čest tretman jer imaju puno funkcionalnosti, odnosno rješavaju mnogobrojne probleme sa zubima. One mogu riješiti različite ortodontske anomalije kao što su razmaci između zubi, povećanje ili smanjenje zubi, ali mogu promijeniti i oblik, veličinu, boju i položaj zuba. Jedna su od najboljih solucija kod gradacije u boji zuba, promjena u caklini koje su vrlo česte i kod loše estetike zubi općenito. Vrlo često se koriste i kod zamjene starih kompozitnih ispuna koji više ne zadovoljavaju estetiku zubnog niza.

Najčešće je to kod frontalnih zubi gdje je više puta stavljana plomba pa boja i struktura nadograđivanog ispuna više ne daje prirodan i lijep izgled. Ljuskice mogu povećati volumen zubi i proširiti liniju osmijeha kod uskih čeljusti, a mogu i poboljšati zagriz kada je to potrebno. Osim što estetski izgledaju jako lijepo, ljuskice učvršćuju prirodnu strukturu zuba i zato su vrlo zahvalan tretman ukoliko imate parodontoloških problema i početne stadije bolesti parodonta koje bi mogle dovesti do klimanja zubi.

Koje su prednosti ljuskica za zube?

Ono što je najveća prednost kod ljuskica je to što ljuskice mogu biti gotove u samo 1-2 dolaska. CAD-CAM tehnologijom ljuskice se izrađuju u jednom danu prema modelima, a mogućnost bilo kakve greške ili nepreciznosti je svedena na minimum. Zasigurno će vas najviše oduševiti činjenica da rezultate koje bi ortodontskim terapijama čekali po par godina, sada možete dobiti u samo par dolazaka stomatologu. Postupak je potpuno bezbolan, a ni nakon tretmana nećete imati poteškoća ili preosjetljivost zubi.

Ljuskice su trajne i ponašaju se i izgledaju kao prirodan zub tako da ćete ih vrlo teško prepoznati. Ne odaju dojam umjetnih zubi kao što su to nekada krunice, već svojom transparentnošću i prirodnošću omogućuju izgled prirodnih i prekrasnih zubi, a time naravno i prekrasan osmijeh i svjež izgled. Izgled koji se dobije uz ljuskice vrlo je prirodan iz razloga što e-max keramika imitira caklinu prirodnih zubi i reflektira svjetlo na isti način kao i prirodni zubi.

Bitno je naglasiti i kako je za postavljanje zubnih ljuskica potrebno minimalno brušenje – svega 0.33 do 0.5 mm što je znatno manje brušenje zuba u odnosu na stavljanje zubnih krunica. Ljuskice se rade vrlo individualno, u dogovoru s vama se bira boja i oblik kako bi savršeno odgovarale uz ostale prirodne zube.

Kako izgleda proces dobivanja ljuskica?

Sami proces dobivanja ljuskica u potpunosti je bezbolan i vrlo brz. Naime, u svega tri do četiri dolaska možete imati novi osmijeh. Prvi dolazak započinje pregledom te se nastavlja brušenjem zubi i uzimanjem otisaka. Nakon što se završi s uzimanjem otisaka, otisci odlaze u naš laboratorij gdje naši tehničari izrađuju ljuskice za zube. Prilikom drugog dolaska moći ćete vidjeti svoj novi osmijeh s ljuskicama za vrijeme probe. U slučaju da su potrebne izmjene one mogu biti gotove kroz jedan dan zahvaljujući našem laboratoriju koji je zadužen za izradu protetskih radova. Nakon finalne probe postavljanja ljuskica dolazite na trajno cementiranje ljuskica čime je cijeli tretman završen.

Koliko traju ljuskice?

Naša dosadašnja iskustva pokazala su da ljuskice u potpunosti zadovoljavaju estetske zahtjeve naših pacijenata te su vrlo tražen tretman kao trajno rješenje. Ljuskice su trajni protetski nadomjestak, a pod pojmom trajnog se uglavnom u zdravstvenom smislu podrazumijeva otprilike deset godina. Veliki broj naših dugogodišnjih pacijenata pokazuje veliko zadovoljstvo ljuskicama, a vraćaju nam se s jako očuvanim ljuskicama i osmijehom „kao novim“ čak i nakon 10 godina.

Problem na koji pacijent ne može utjecati je povlačenje zubnog mesa te se u tim slučajevima može pojaviti razmak između ljuskice i zuba. Taj problem može se pojaviti i kod prirodnih zubi te se može riješiti dodavanjem kompozita ako je riječ o malom razmaku ili kreiranjem novih ljuskica, ovisno o cjelokupnoj dentalnoj situaciji pacijenta.

Kako brinuti o ljuskicama za zube?


Briga o ljuskicama za zube jednaka je kao i briga za zube. Dobra oralna higijena uključuje redovito četkanje zubi, upotrebu konca, interdentalne četkice te vode za ispiranje usta. Upravo je to ključ dobrog oralnog zdravlja i svakodnevne brige o zubima.

Kako biste bili potpuno sigurni jeste li kandidat za postavljanje ljuskica, predlažemo vam da nas posjetite na prvom pregledu u našem centru u Zagrebu kako bi naši doktori dentalne medicine mogli pogledati trenutno stanje vaših zubi, napraviti dijagnostiku i prema tome vam reći sa sigurnošću jesu li ljuskice pravo rješenje za vas. Naručiti se na prvi pregled možete i putem maila ili telefona.

Posljednje objave

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru