Koje su mogućnosti kod nedostatka, gubitka ili uništenja zubi?

Osim ugradnje implantata, koja se smatra najadekvatnijim rješenjem prilikom gubitka zubi, financijski prihvatljivije rješenje za mnoge pacijente je ugradnja mostova.
Kada dođe i do gubitka velikog broja zubi, moguće je izvesti estetsku i funkcionalnu rekonstrukciju mostovima (krunicama). Protetske radove s krunicama i mostovima pacijenti doživljavaju kao savršenu zamjenu za prirodne zube. Mnogi pacijenti kada prvi puta dođu u ordinaciju ne znaju puno o mostovima i krunicama te čemu oni služe, zato smo za Vas napravili kratke informativne materijale o krunicama, razlozima postavljanja krunica i mostova te razlikama između krunica i ljuskica. Budući da su naši pacijenti često zbunjeni oko razlike između krunice i ljuskice, pročitajte odgovore na Vaša pitanja u nastavku.

Kada se točno koristi krunica, a kada ljuskica?

Ljuskice se koriste
• kod prirodnih zubi koje je potrebno na neki način korigirati (boju, oblik, položaj, veličinu zuba)
• kod zdravih zubi s određenim ortodontskim nepravilnostima
• umjesto velikih, dotrajalih ispuna koji prekrivaju veliku površinu zuba
Krunica se koristi
• kada zbog velike deformacije zuba ili zubi u zubnom luku nije moguće zub prekriti ljuskicom, već je potrebno zub kompletno izbrusiti i staviti krunicu
• kada je zub promijenio boju radi devitalizacije i na njega se ne može postaviti ljuskica
• kada je veliki dio površine zuba slomljen ili otkrhnut
• Kod promjene zagriza (korigiranje krivog zagriza)

Koji su razlozi zašto bi netko trebao razmišljati o stavljanju krunice ili mosta (više krunica u nizu)?
• Zub je devitaliziran, promijenila se boja i najčešće u takvom slučaju na taj zub najbolje prianja krunica
• Zub je slomljen ili otkrhnut
• Veliki karijes napravio je destrukciju zuba i nije ga moguće spasiti ispunom ili inlayom
• Zub je oštećen ili previše puta liječen, potrebno ga je izvaditi i na njegovo mjesto postaviti most, odnosno krunicu koja se mostom povezuje s okolnim zubom

Koja je razlika u materijalima i vrstama krunica?
Krunice i mostovi se rade od metal keramike ili od bezmetalne keramike i zirkona. Do sada se najčešće koristio metal-porculan, ali danas se također često koristi bezmetalna keramika emax i zirkonska keramika koja je vrhunac estetske stomatologije jer se njome postiže potpuno prirodan izgled zubnog niza. Svi nadomjesci s zirkononom djeluju potpuno prirodno. Zirkon je prozračan što daje svijetliji i prirodniji izgled i smatra se vrhuncem estetske stomatologije.

Kako odlučiti o materijalu krunice?
Mi svojim pacijentima preporučamo bezmetalne emax i zirkonske krunice za frontalne zube (prednje zube), koji čine liniju osmijeha i time najviše dolaze do izražaja prilikom govora i smijeha. Za stražnje ili distalne regije se češće stavljaju metal-keramičke krunice budući da su to područja koja nisu toliko vidljiva pa estetika nije bitna kao u frontalnim regijama. Metal-keramičke krunice odličan su odabir kad je primaran faktor izbora financijski prihvatljivije rješenje. Bezmetalni nadomjesci se svojom transparentnošću i prirodnošću savršeno uklapaju i u distalne regije i time čine najefikasnije estetsko rješenje za bilo koje područje zubi.

Filip Štimac

Filip Štimac

dr.med.dent. specijalist oralne kirurgije Štimac centar dentalne medicine

Filip Štimac, dr.med.dent., specijalist oralne kirurgije rođen je u Zagrebu gdje je i diplomirao na Stomatološkom fakultetu. Implantologija i oralna kirurgija su njegov životni poziv, a koliko je vrstan stručnjak pokazuju brojni zadovoljni pacijenti i preko 7.000 uspješno ugrađenih i integriranih zubnih implantata. Doktor Filip Štimac već nekoliko godina zaredom izabran je od strane pacijenata među najbolje oralne kirurge u Hrvatskoj u izboru portala najdoktor.hr.
Filip Štimac

Naručite se

Zatražite svoj termin za klinički pregled, dijagnostiku i konzultacije putem našeg online obrasca.

Kontaktirajte nas

Pitajte Doktora

Pitajte naše doktore sve što Vas zanima vezano uz naše usluge i saznajte preporuke stručnjaka.

Pošaljite upit
Nazovi odmah