Kako izabrati idealan materijal za protetski nadomjestak? (krunice, ljuskice, nadogradnje)

Idealan materijal za protetski nadomjestak | Dental Center Štimac

Kako izabrati idealan materijal za protetski nadomjestak? (krunice, ljuskice, nadogradnje)

Idealan materijal za protetski nadomjestak | Dental Center Štimac
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Više ste se puta vjerojatno pitali zašto nekome na krajevima zubi prosijava tamno, zašto su desni kod nekih zubi tamnije boje ili zašto neki zubi izgledaju prirodnije, a neki manje prirodno. Sve su to karakteristike materijala te načina obrade materijala u stomatologiji. Različiti materijali mogu izgled zuba, a samim time i izgled cjelokupnog zubnog niza dovesti u potpuno drugačije stanje.

Ne kaže se bez razloga „koliko para, toliko muzike“ prilikom kupnje nekog proizvoda ili usluge. Ista politika prisutna je i u kupnji i implementaciji stomatoloških materijala i proizvoda. U komunikaciji s pacijentima zaključili smo da oni nisu dovoljno informirani o vrstama materijala u stomatologiji, trajnosti različitih materijala i samoj prirodnosti materijala. Budući da su usta i zubi jedne od najvidljivijih točaka na licu, osjetili smo potrebu da educiramo naše, ali i sve ostale potencijalne pacijente.

Metal keramika i metalne konstrukcije

Metal je jedan od najstarijih materijala koji se koristi u stomatologiji i prema tome ga se može smatrati i najmanje naprednim. To što je najdulje prisutan u stomatološkoj praksi, nikako ne znači da je zastario ili da nije adekvatan materijal za primjenu i izradu protetskih nadomjestaka. Potpuno suprotno! Iako se metal i metalne konstrukcije sve više zamjenjuju potpunom keramikom, metal je još uvijek najčvršći materijal koji je u potpunosti kompatibilan za probleme u usnoj šupljini. Ipak, najveći nedostatak metala smatra se estetika. Metal-keramičke krunice izrađene su od metala koji služio kao baza i porculana (keramike) kojim se oblaže metalna konstrukcija. Takve krunice imaju veliku izdržljivost, no porculan se tijekom godina i godina žvakanja i trošenja zubi može potrošiti, a tada metal izlazi na vidjelo što se uočava kao tamna linija na rubovima zuba uz zubno meso. Laicima takvi zubi mogu izgledati pokvareno i neočuvano, a pacijenti uglavnom nisu zadovoljni izgledom svojih zubi. Metal može početi i prosijavati kroz meso, ukoliko je krunica učvršćena „štiftom“ kao potporom za korijen zuba. Taj metalni „štift“ ili stručno rečeno metalna nadogradnja može prosijavati kroz zubno meso i time potamniti dijelove zubnog mesa pacijenta. Na osmijehu pacijenta to uglavnom djeluje jako neprirodno, a čak i kasnijom zamjenom takve nadogradnje ne može se garantirati ponovni, prirodan izgled i boja zubnog mesa.

Keramika

Keramika zubima daje potpuno prirodan izgled i odličnu estetiku osmijeha. Kako bi transparentnost i prirodnost zuba bila savršena, jako je bitno koji se materijal koristi kao baza vanjskoj keramici na protetskom nadomjestku. Osim metala, danas se sve češće koriste noviji i moderniji materijali također od keramike, koji pružaju dovoljnu čvrstoću zuba, a estetski djeluju kao prirodan zub. Radi se o drugačijem načinu obrade keramike, a budući da su ti materijali svijetli, tamni rubovi i prosijavanje nisu mogući. U ovom slučaju misli se na cirkonsku i e-max ili staklo keramiku, koji su danas sve češći izbor pacijenata.

Cirkon

Cirkon je prozračan što daje svjetliji i prirodniji izgled od metala. Svojom čvrstoćom zadovoljava potrebne stražnjih žvačnih regija, a zbog dobre estetike smatra se najboljim rješenjem za prednje regije zubi. Zbog transparentnosti, prirodnog izgleda i savršene kompatibilnosti s ljudskim organizmom cirkon predstavlja sami vrh estetske stomatologije, što mu ujedno povećava i cijenu u odnosu na nadomjestke na bazi metala. Za očekivati je da će u skoroj budućnosti ova vrsta stomatoloških nadomjestaka u potpunosti istisnuti metal-keramičke sustave koji zbog svoje estetike ne zadovoljavaju današnje standarde savršenog osmijeha.

CAD-CAM e-max keramika ili staklo keramika

Želite li u ustima imati vrhunski materijal izrađen vrhunskom i najmodernijom tehnologijom? U tom slučaju pravi je izbor e-max keramika izrađena CAD-CAM tehnologijom. Mnogi se pitaju u čemu je uopće razlika u odnosu na potpunu cirkonsku keramiku. Osim što se u određenim karakteristikama razlikuje i sam materijal, uglavnom se radi o razlikama u obradi. E-max keramika zbog svoje obrade i karakteristika predstavlja idealno rješenje za frontalne regije zubi. E-max ljuskicama i krunicama se također dobiva savršena estetika individualnih nadomjestaka zubi.

Za upotrebu CAD-CAM sustava i tehnologije potrebno je veliko znanje, a uz veliko znanje dolaze i odlični radovi. Radovi izrađeni CAD-CAM tehnologijom uvelike ubrzavaju cijeli proces obrade krunica, ljuskica i ostalih nadomjestaka. U ustima će uz veliku predanost stomatologa i vrsnog tehničara novi zub sjesti na idealno mjesto i time činiti savršenu zamjenu za izliječeni, nadograđivani ili zub koji nedostaje.

Posljednje objave

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru