Sve što trebate znati o zubnim krunicama i mostovima

Zubne krunice i mostovi - Blog | Poliklinika Štimac

Sve što trebate znati o zubnim krunicama i mostovima

Zubne krunice i mostovi - Blog | Poliklinika Štimac
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Zubne krunice i most fiksni su protetski nadomjestci koji se nakon cementiranja ne vade te u potpunosti prekrivaju jedan ili više zubi.

Rješenja za slabe zube i zube koji nedostaju

Krunice su vrsta protetskog nadomjestka koji se koristi kako bi se jedan zub ojačao te postao trajno rješenje s obzirom da krunica u potpunosti prekriva zub (za razliku od ispuna) te samim time postaje i nova površina zuba.

Most je protetski nadomjestak koji se sastoji od više članova tj. više zubnih krunica. Zubni most je odlično rješenje kada je u pitanju nedostatak jednog ili više zuba. U slučaju nedostatka zuba most se postavlja na postojeće zdrave ili izliječene zube, tzv. nosače, a ostali članovi u mostu upotpunjuju nedostatak zubi, odnosno prazan prostor između tih zuba nosača. Zubni most, osim estetske funkcije ima i vrlo bitnu zdravstvenu funkciju jer onemogućuje pomicanje susjednih zubi.

Koliko je tehnologija bitna za vrhunski, fiksni protetski rad pokazuje i činjenica da je danas rad laboratorijskih tehničara puno brži ali i kvalitetniji. Naime, nekada je za jedan zubni most trebalo puno vremena, a danas cirkularni most (opcija kada su svi zubi u jednoj čeljusti spojeni u most) može biti gotov u svega 5 – 7 dana. Iako brzina i kvaliteta najčešće nisu u pozitivnoj korelaciji, u ovom slučaju upotpunjuju se i ujedinjuju u zajedničkom efikasnom rješenju.

Brzina, ali i visoka kvaliteta bitna su karakteristika za naše strane pacijente. Imamo veliki broj pacijenata iz Austrije, Njemačke, Velike Britanije i Italije koji dolaze na duže periode te je za njih vrlo bitno da se u jednom dolasku napravi što je moguće više, pa se tako u jednom dolasku može napraviti cijela rekonstrukcija jedne čeljusti uz pomoć zubnih mostova.

Mnogi strani pacijenti koji nam dolaze žvaču uz pomoć ostarjelih i propadnutih protetskih radova ili parcijalnih proteza što im nakon određenog vremena počne smetati te se odlučuju za trajnija rješenja poput zubnih implantata ili zubnih mostova. Zubni su mostovi vrlo popularno rješenje kod naših stranih pacijenata i uglavnom predstavljaju odlično fiksno rješenje.

Materijali za izradu krunica i mostova

Najstariji materijal te onaj koji se najviše koristi je metal. Metal kao materijal je najčvršći kompatibilni materijal koji se može koristiti kao rješenje problema u usnoj šupljini.

Nedostatak metala najviše je u njegovoj estetici. Naime, kroz vrijeme metal može početi prosijavati kroz keramiku kojom je obložen metal te se sivi rubovi mogu vidjeti između zuba i zubnog mesa.

Unatoč tom nedostatku, metal keramika je i danas najčešće rješenje za protetske radove poput zubnih krunica i mostova. Zahvaljujući tehnološkom napretku, metal keramiku danas sve više mijenja bezmetalna keramika odnosno cirkon keramike te emax i empress keramika koje se smatraju vrhuncem moderne stomatologije.Keramika zubima daje prirodniji i transparentniji izgled zbog čega je estetski najbolje rješenje jer djeluje kao prirodan zub, a dovoljno je čvrst materijal.

U nekim slučajevima, metal keramička krunica ili most su odlično rješenje (posebice za stražnje regije), no kada se radi o nedostatku zubi u frontalnim regijama naša preporuka je svakako cirkon ili staklo (emax i empress) keramika kako bi osoba u prednjoj regiji, koja je i najvidljivija, imala vrhunsku estetiku zubi i osmijeha.

Zubni mostovi u cirkonu i staklo keramici predstavljaju vrhunac estetske stomatologije, a novim tehnologijama i današnjim, sve većim, mogućnostima dentalnog laboratorija predstavljaju vrhunski dizajnirane zube izuzetne prirodnosti, transparentnosti i uklapanja u postojeći zubni niz. Uz pomoć mostova i krunica pacijentima se vraća osmijeh što je i najbitnije za pacijenta ali i stomatologa.

Tko su kandidati za zubne krunice i zubne mostove?

• Osoba s nedostatkom jednog ili više zubi unutar postojećeg zubnog niza (ako zubi pored u zubnom nizu mogu biti nosači zubnog mosta)
• Osoba s liječenim i nadograđivanim zubom
• Osoba bezube jedne ili obje čeljusti kod koje su ugrađeni implantati – na te implantate će se nakon 2-3 mjeseca cementirati mostovi koji će omogućiti odličnu estetiku i funkcionalnost
• Osoba s velikom destrukcijom zuba nastalom od karijesa, kojeg više nije mogući prekriti ispunom (plombom)
• Osoba čiji je zub devitaliziran i uslijed toga potamnio, a nema dovoljno dobrog efekta postignutog internim izbjeljivanjem
• Osoba koja želi izbjeći dugogodišnje nošenje ortodontskog aparata i poboljšati izgled samog zuba i osmijeha zbog velikih ortodontskih nepravilnosti (nije moguće raditi mala brušenja za ljuskice već je zub radi promjene usmjerenja izbrusiti za krunicu).

Mostovi na implantatima 

Danas u stomatologiji mostove je moguće ugraditi i na implantate čime je moguće dobiti potpuno fiksno rješenje s kojim ćete žvakati kao dvadesetogodišnjaci.

Kod nedostatka zubi nije potrebno ugraditi implantat na svaki zub koji nedostaje, već je moguće ugraditi na primjer dva implantata na koje se onda može napraviti most od tri zuba.

Taj most će nadoknaditi jedan zub u nizu koji nedostaje te neće biti potrebno ugraditi sva tri implantata. Takve se solucije mogu raditi kada nedostaje i više od tri zuba. Tako primjerice postoje opcije s mostovima na 2, 4 ili 6 implantata kada se radi o bezubim čeljustima.

Rješenje s dva implantata moguće je uz 4 ili 6 članova zubnog mosta te wironit protezu. U tom slučaju govorio o kombiniranom radu koji je polufiksan.

Rješenja s četiri implantata mogu biti fiksna i polufiksna. Polufiksno rješenje je kombinirani rad sa 6 članova mosta te wironit proteza, dok je fiksno rješenje na četiri implantata 10 ili 12 članova u mostu.

Rješenje sa šest implantata je u potpunosti fiksno rješenje s 12 članova mosta. Sama cijena ovisi naravno o izboru protetskog rada te izboru implantata, a dolaskom na pregled svakako ćete imati priliku čuti detaljnu analizu i prijedloge za Vaš novi osmijeh.

Cijena krunice i zubnih mostova

Kada su u pitanju cijene, opcija zubnih mostova jeftinija je od ugradnje zubnih implantata, a funkcionalnost samih zubi u čeljusti je dovoljno dobra da bude trajno funkcionalno rješenje za osobe bilo koje dobi. Dobro dizajnirani mostovi izgledaju vrlo prirodno i odlično su rješenje za prednje regije jer se uspijeva odlično nivelirati zubno meso što je velika prednost u usporedbi sa zubnim implantatima. Zanima li Vas više informacija o cijenama i protetskim uslugama (mostovima i krunicama) kontaktirajte nas i dogovorite svoj termin već danas!

Posljednje objave

O autoru

Maja Jagodić-Štimac

Maja Jagodić-Štimac

dr. med. dent.

U preko 35 godina radnog iskustva postala je jedan od najiskusnijih stomatologa dijagnostičara u Hrvatskoj što njenim pacijentima u svakom trenutku daje puno povjerenje u plan terapije i terapijsku rehabilitaciju. Više godina zaredom uvrštena je među najbolje stomatologe u Hrvatskoj prema odabiru pacijenata, a 2018. godine je ušla i među top 2 finalistice izbora za poduzetnicu godine.

Postavite pitanje autoru