Upale desni, karijes te parodontna bolest, odnosno upala zubnih tkiva ubrajaju se među najčešće bolesti u stomatologiji, a zasigurno ključni faktor kojima se navedene bolesti mogu spriječiti je pravilna i potpuna oralna higijena, koja podrazumijeva i korištenje kvalitetne zubne četkice. Samo pravilnom oralnom higijenom i ispravnim sredstvima moguće je djelovati preventivno te održavati zdravlje zubi i desni.

cetkice

KAKVA ČETKICA ZA ZUBE JE NAJBOLJA?

Kakvu četkicu trebaju koristiti jedno je od najčešćih pitanja koja nas pacijenit pitaju. S obzirom da je ponuda četkica zaista velika, kako bi si olakšali izbor, bitno je obratiti pažnju na dva faktora: vlakna četkice i glava četkice. Poželjno je da četkica ima malu glavu zbog lakšeg pristupa svim područjima zubnih lukova, ali i lakšeg i jednostavnijeg rukovanja.

Također, poželjno je da vlakna četkice budu tanka, meka i gusto postavljena. Takva vlakna puno lakše dosežu teže dostupna mjesta između zubi i desni i temeljito uklanjaju mekane zubne naslage. Nakon četkanja, površina zubi je očišćena, a desni ostaju neoštećeni jer nije potrebno koristiti snažan pritisak prilikom pranja. Na taj način mogu se spriječiti mikrotraume zubnog mesa koje nastaju zbog tvrdih četkica i snažnog pritiska, a koje nakon određenog perioda mogu dovesti i do povlačenja zubnog mesa i bolnih zubnih vratova. Pogrešno je mišljenje: „Što jače četkam zube, bolje ću ih oprati“.

KAKO ČETKATI ZUBE?

Podatak da čak 80% odraslih osoba zube ne pere ispravno, zabrinjava, ali i ističe se kao jedan od ključnih razloga zašto velik broj ljudi pati od raznih oralnih bolesti. Temeljito pranje zubi laganim kružnim pokretima od zubnog mesa prema van, koje zahvaća pranje svih zubnih ploha gornje i donje čeljusti, osnova je oralne higijene. Najbolji rezultati četkanja postižu se ako se četkica drži pod kutem od 45 stupnjeva. Prvo se četka vanjska, a zatim unutarnja površina zuba te grizne plohe svih zubi. Važno je da pranje zubi obuhvati svaki zub i svaku njegovu plohu. Ne smije se zaboraviti i četkanje jezika, kao i zubnog mesa koje se treba masirati laganim kružnim pokretima četkicom. Ukoliko se koristi električna četkica, zubi se ne četkaju kružno nego se četkica lagano pomiče uzduž desni.

JE LI ČETKICA ZA ZUBE DOVOLJNA?

Za potpunu oralnu higijenu uz četkicu i pastu za zube potrebno je koristiti i zubni konac. Naime, ako se prilikom čišćenja zubi ne koristi i zubni konac čak 40% površine zuba ostaje netaknuto. Za međuzubne prostore u kojima se nakuplja zubni plak i do kojih vlakna četkice ne mogu doprijeti, kao najbolje rješenje pokazuje se zubni konac. Osim što uklanja plak, zubni konac također sprječava i neugodan zadah. U slučaju da desni krvare prilikom korištenja zubnog konca, to znači da je na tom mjestu došlo do većeg nakupljanja plaka te će krvarenje prestati par dana nakon što se plak očisti. U slučaju da ne prestane, svakako nam se obratite jer bi to mogao biti znak dubljih problema.

KOLIKO ČESTO TREBA MIJENJATI ČETKICU ZA ZUBE?

Budući da se s vremenom i s redovitim korištenjem vlakna četkice troše, postaju manje učinkovita u uklanjanju plaka i pravo leglo bakterija i mikroba,  Četkica za zube osnovno je sredstvo za održavanje oralne higijene i zdravlja zubi. Ipak, s vremenom odnosno redovitim korištenjem, dlačice na četkici postaju manje učinkovite u uklanjanju plaka te gube svoju učinkovitost i postaju leglo bakterija i mikroba. Također, postoji opasnost da zbog nastalih deformacija oštete zubno meso.

S obzirom da s vremenom gubi na učinkovitosti, preporučujemo mijenjanje četkice za zube barem jednom u tri mjeseca. Isto tako preporuča se korištenje četkice s mekanim vlaknima jer najbolje uklanjaju zubne naslage, a pritom ne oštećuju zubno meso.

Zube je potrebno prati ispravno i svakodnevno, jer ukoliko se ne održava redovita oralna higijena, zubni kamenac i plak mogu dovesti do ozbiljnih bolesti zubnog mesa, pa čak i do gubitka zuba. Važno je održanje oralne higijene na visokom nivou kao i redoviti odlasci stomatologu jer jedino on može reagirati i spriječiti veće posljedice kao što je gubitak zuba.

Ukoliko Vas zanima više informacija pitajte naše doktore koji će vrlo rado odgovoriti na sva Vaša pitanja: PITAJ DOKTORA

O autoru

Elena Štimac

Elena Štimac

dr. med. dent.

Elena Štimac, dr.med.dent. rođena je u Zagrebu, gdje je diplomirala je na Stomatološkom fakultetu, a trenutno je na specijalizaciji iz protetike. Svoj profesionalni razvoj u posljednje vrijeme sve više posvećuje visokoj estetici, kako osmijeha tako i lica, specijalizirajući se za estetske tretmane.

Postavite pitanje autoru