Što su zubni implantati i što morate znati o njima

Što su zubni implantati | Štimac Centar dentalne medicine

Što su zubni implantati i što morate znati o njima

Što su zubni implantati | Štimac Centar dentalne medicine
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.
Zahvaljujući stalnom napretku tehnologije u dentalnoj medicini, zubni implantati su postalim pojam o kojem se danas sve više priča. Porastom popularnosti zubnih implantata i ljudi su spremniji ukazati na svoj problem nedostatka zubi te potražiti trajno rješenje kojime će vratiti svoj osmijeh, samopouzdanje i dobiti nove zube. Zadnjih godina, tržište je preplavljeno implantatima raznih proizvođača i različite kvalitete. Iako stoji činjenica da je pri ugradnji implantata najvažnija osoba tj. oralni kirurg koji ugrađuje implantat, nije zanemariv niti proizvođač implantata.

Što je zapravo zubni implantat?

Zubni implantat je nadomjestak zubu izrađen od potpuno biokompatibilnog materijala – titana. Implantat se kirurški ugrađuje u čeljust te se na njega stavlja protetska konstrukcija – zubna krunica ili most, stoga može biti nadomjestak jednom zubu ili biti potpora za više zubi u nizu, odnosno većim protetskim nadomjescima. On u potpunosti preuzima izgled i funkciju prirodnog zuba te sprječava propadanje preostale kosti što pomaže u očuvanju zdravih zubi i izbjegavanju njihovog brušenja. Implantati vraćaju fukciju žvakanja, uzimanja tekućine i normalnog govora, a zbog lijepog izgleda i funkcionalnosti pravih zubi s novim osmijehom osobama se vraća sampouzdanje i osjećaj slobode. Zubi koji nedostaju negativno utječu na izgled, ali i na ponašanje svakoga tko živi s tim problemom. Dokaz koliko implantati pomažu fizičkom i psihičkom stanju osobe zasigurno je prva reakcija osobe kada se s novim zubima pogleda u ogledalo.  Zubni implantati pomažu i strukturi lica, ponajviše obrazima i ustima te su zaslužni i za mlađi izgled zbog čega samopouzdanje čovjeka nevjerojatno poraste nakon ugradnje implantata i izrade zubi.

Uvjeti za ugradnju implantata

Glavni uvjet za postupak ugradnje implantata je dobra, zdrava i kvalitetna kost. Za utvrđivanje kvalitete kosti koristi se CT dijagnostika te panoramska snimka – ortopan. U slučaju da postoji problem nedostatka kosti postoji nekoliko rješenja: • PRF protokol s augmentacijom vaše kosti ili nadogradnjom umjetne kosti u donjoj čeljusti. • Sinus lift u kombinaciji s PRF protokolom u gornjoj čeljusti. Svakako je bitno imati na umu da nadogradnja kosti produljuje cijeli proces ugradnje implantata za otprilike 6-8 mjeseci kako bi se dobilo dobro stanje kosti i tkiva koje je pogodno za ugradnju implantata.

Koji je postupak ugradnje implantata?

Kirurški se implantat ugrađuje za 15-ak minuta, a sami postupak ugradnje zubnih implantata potpuno je bezbolan i manje neugodan od vađenja zuba zbog čega možete biti potpuno sigurni da nećete ništa osjetiti. Nakon samog zahvata, dolazi do osteointegracije tj. do procesa sraštavanja kosti i implantata kako bi implantat funkcionirao kao prirodan zub. Kod ugradnje implantata u donjoj čeljusti potrebno je čekati 2 – 3 mjeseca, a kod gornje čeljusti 3 – 4 mjeseca kako bi se mogla nadograditi dogovorena protetska konstrukcija (krunica ili most, ovisno o opciji za koju se odlučite). Kad sraštavanje završi radi se trajna protetska nadogradnja, uzima se otisak te se na temelju vašeg otiska izrađuje zubna kruna, most ili proteza. Nakon što zubni tehničari u laboratoriju izrade protetiku, dolazite na probu gdje stomatolog pričvršćuje protetski rad na implantate čime cjelokupan proces ugradnje implantata završava.

Koliko dugo se čeka na ugradnju implantata?

Nakon prvog pregleda možete odmah ugovoriti termin za ugradnju implantata. Ovisno o prisutnosti kirurga, na ugradnju se čeka od nekoliko dana do dva tjedna. Oralni kirurg u jednoj posjeti ugrađuje 4 ili 6 implantata u jednu čeljust te pacijent nakon zahvata može ići doma.

Koja je garancija za implantate?

Smatra se da je titanski dio implantata koji se ugrađuje u kost doživotan, odnosno najčešće sami proizvođači implantata daju doživotnu garanciju na lom i puknuće titanskog dijela. U našem centru na konstrukciju protetskog nadomjestka (abutment, krunica) koji se ugrađuje na implantat daje se garancija 5 godina, dok su eventualna otkrhnuća keramičkih ili akrilatnih dijelova protetskog rada pokrivena trogodišnjom garancijom.

Održavanje zubnih implantata

Kada govorimo o implantatima, bitno je naglasiti i oralnu higijenu te održavanje implantata. Zubne implantate održavate jednako kao i prirodne zube te je iz tog razloga vrlo bitno redovito i detaljno održavati oralnu higijenu te minimalno dva puta dnevno četkati zube.

Koga odabrati za ugradnju implantata?

Jeste li kandidat za postupak ugradnje i postavljanja implantata i koja metoda zahvata će se koristiti u vašem slučaju odredit će prvi pregled, debljina kosti i zakonitosti dentalne implantologije. Ukoliko niste kandidat za dentalne implantate ostaje opcija za krunice i mostove ili zubne proteze. Odluka o ugradnji implantata zasigurno vam neće biti najjednostavnija, no bitno je znati kako je pravovremena reakcija nakon gubitka zuba ključna za svaku osobu koja pati od nedostatka zubi. Znamo koliko može biti bolno i stresno izgubiti zub te na kakve probleme možete naići u svakodnevnom životu no bitno je znati kako izgubljeni zub možete vrlo brzo, i ono najbitnije, potpuno bezbolno, riješiti ugradnjom zubnog implantata. Zanima li vas vaše trenutno dentalno stanje, naručite se na prvi pregled gdje ćete od specijalista oralne medicine saznati koje su vaše mogućnosti te najbolje i najbrže rješenje do novog osmijeha! Štimac centar dentalne medicine odgovoriti će na sva Vaša pitanja.

Posljednje objave

O autoru

Filip Štimac

Filip Štimac

dr. med. dent, spec. oralne kirurgije

Filip Štimac, dr.med.dent., specijalizirao je oralnu kirurgiju na Stomatološkom fakultetu i time se pridružio uskom krugu specijalista oralnih kirurga Hrvatske. Više godina zaredom uvršten je među najbolje oralne kirurge u Hrvatskoj. Istraživanje i implementacija novih tehnologija u implantologiji njegovo je usmjerenje i velika strast.

Postavite pitanje autoru