Znate li kako sve možete riješiti problem bezube čeljusti?

Znate li kako sve možete riješiti problem bezube čeljusti? -

Znate li kako sve možete riješiti problem bezube čeljusti?

Znate li kako sve možete riješiti problem bezube čeljusti? -
S vama rado dijelimo naše znanje i kroz stručne savjete vas želimo educirati o važnosti brige o oralnom zdravlju i mogućnostima koje vam moderna stomatologija nudi u našem centru. Za sve ostale informacije uvijek nam se možete obratiti na email info@drstimac.com ili nas nazvati na +385 1 36 33 602.

Popravak ili zamjena određenog zuba manji su zahvati u vašoj usnoj šupljini, koji su vezani uz rješavanje estetike ili funkcije na na određenom dijelu vaše čeljusti. No što kad treba rekonstruirati cijelu čeljust? Proteze odavno više nisu sretna opcija za novi osmijeh i povratak stare kvalitete života. U ovakvim slučajevima stvaranja vašeg osmijeha “od nule”, do izražaja dolaze nove metode trajnog rješavanja bezubosti. Svaka je od njih specifična na svoj način. Koje rješenje je adekvatno za pojedinu dentalnu situaciju ne ovisi samo o pacijentovim željama, nego o indikacijama za tog pacijenta. Sve navedeno su redom vrhunska rješenja za bezubost

  1. Polufiksne opcije
  2. All-on-4 metoda
  3. All-on-6

Zašto se odlučiti za zubne implantate?

Zubni implantat trajno je fiksno rješenje ako vam nedostaju zubi. Implantati su najsličniji prirodnim zubima te se i ponašaju kao prirodni zubi. Vraćaju sve oralne i estetske funkcije, a njihovom ugradnjom vratit će vam se osmijeh, samopouzdanje i podići sveukupna kvaliteta života. Osim što funkcijski i estetski djeluje i ponaša se kao prirodni zub, također sprječava resorpciju preostale kosti i daje priliku osobi da sačuva svoje zdrave zube, odnosno da izbjegne brušenje zdravih zubi.

Implantologija je grana dentalne medicine koja je posljednjih nekoliko godina najviše napredovala, a mi u Štimac centru fokus stavljamo upravo na najsuvremenija i najefikasnija fiksna rješenja u slučajevima nedostatka zubi. U radu koristimo samo premium implantate koji prema svim istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije zadovoljavaju najviše svjetske standarde. Premium Bego implantati su posljednjih godina prema svim svojstvima kvalitete i uspješnosti ugradnje pokazali najbolje rezultate, stoga ih danas najčešće i najradije koristimo, a ujedno smo i službeni Bego trening centar.

Zašto je teško naviknuti se na klasičnu protezu?

Proteza se pridržava u ustima na način da prijanja isključivo na meka tkiva i nepce. Ležište je labavo pa se zato i pacijenti teže navikavaju na tu protezu. Klasične proteze ispadaju i žuljaju, a nisu ni najbolje rješenje za lijepi osmijeh.

primjer proteze

Polufiksne opcije za bezubost

Prvi korak naprijed u odnosu na klasičnu mobilnu protezu je polufiksno rješavanje problema bezubosti opcijom ugradnje dva implantata u čeljust na koja se postavlja hibridni zubni most. Opcija ugradnje dva implantata s prečkom moguća je samo ugradnjom u donju čeljust – u gornju čeljust ugrađuju se četiri implantata. Na tu prečku postavlja se tzv. hibridni most. Hibridni most drži se čvrsto na implantatima i mnogo je stabilniji od klasične mobilne proteze, no svejedno zadržava mogućnost vađenja iz usta. Ovo rješenje može biti prikladno za osobe koje jednostavno nemaju (niti uz mogućnost nadogradnje) volumen i čvrstoću kosti za postavljanje potpunog fiksnog rješenja u svoju čeljust. Ova polufiksna opcija je i financijski ekonomičnije rješenje, a opet jednako dobra i zahvalna u rješavanju problema bezubosti. Polufiksne opcije za bezubost imaju i opciju ugradnje na tzv. lokatore, odnosno implantate koji već na sebi imaju nosač za hibridni most. Koja polufiksna opcija je najbolja za vašu dentalnu situaciju određuje stručnjak na temelju pregleda i dijagnostike vašeg dentalnog stanja. 

 

most na prečku ilustracija proteza na implantatima ilustracija

Preuzeto s booking.dentist

Kako funkcionira All-On-4?

Drugi korak naprijed u odnosu na mobilnu protezu je danas veoma popularna All-On-4 metoda. Ovom metodom vam u donjoj ili gornjoj čeljusti (a moguće i obje) izrađujemo zubni nadomjestak (zubni most) koji je fiksno pričvršćen na četiri zubna implantata. All-on-4 je popularan i zato što je cjenovno najisplativije fiksno rješenje za bezubu čeljust.

Zahvatu prethodi detaljna dijagnostika, eventualno vađenje preostalih zubi, te eventualno pojačavanje čeljusti metodom ugradnje umjetne kosti. U jednom danu, odnosno u jednoj posjeti, ugrađujemo vam 4 zubna implantata u čeljust. Ugradnja jednog implantata traje 15ak minuta što znači da će prvi posjet, odnosno cijeli postupak koji uključuje eventualno vađenje zuba, ugradnju 4 implantata, davanje anestezije te razgovor doktora s pacijentom trajati otprilike 2 sata. Prednja 2 implantata postavljaju se okomito na čeljust, a zadnja dva pod kutom od 35 do maksimalno 45 stupnjeva. Ova posebna tehnika ugradnje omogućuje ugradnju implantata čak i osobama koje nemaju dovoljan volumen kosti za klasičnu implantaciju.

all on 4 ilustracija

Ovisno o cjelokupnom stanju usne šupljine neposredno nakon ugradnje implantata, isti dan ili u roku 24 sata vam se pripremaju privremeni zubi koji se učvršćuju na ugrađene implantate. Nosite ih sve dok se ne integrira zubni implantat u kosti. Od ove točke više ne morate brinuti za svoju dentalnu situaciju i kvalitetu života narušenu bezubošću, jer je s privremenim zubima normalno žvakanje moguće odmah isti dan.

Nakon tri do četiri mjeseca, kada prođe proces oseointegracije (period srastanja implantata s kosti), dolazite na postavu finalnog rada. Provjeravamo stabilnost ugrađenih implantata, te se uzimaju otisci na temelju kojih se finalni protetski rad izrađuje u našem zubotehničkom laboratoriju.

 prije all on 4

Slika: pacijentica prije ugradnje All-on-4 metodom (zahvatu je prethodilo vađenje preostalih odumrlih zuba)

poslije all on 4

Slika: Pacijentica nakon postavljanja trajnog fiksnog rada

Što je All-On-6?

Kao najbolje rješenje za bezubu čeljust u slučaju dobrog volumena i strukture kosti preporučit ćemo vam opciju fiksnog zubnog mosta na 6 implantata. Za ovu metodu bismo mogli reći da je funkcionalno i estetski najnaprednija verzija fiksnog protetskog rada na implantatima. Zadovoljava u potpunosti i pacijente s visokim estetskim zahtjevima.

all on 6 ilustracija

Preuzeto s booking.dentist

U pravilu, uvijek je bolje imati što više nosača za protetski rad. No, treba imati na umu da zbog male količine ili loše kvalitete kosti kod pojedinih pacijenata, postoji ograničen broj implantata koje je moguće ugraditi.

Koje rješenje je adekvatno za vas, određuje u dogovoru s vama oralni kirurg na detaljnom dijagnostičkom pregledu uz rendgenske i CT snimke.

Posljednje objave

O autoru

Filip Štimac

Filip Štimac

dr. med. dent, spec. oralne kirurgije

Filip Štimac, dr.med.dent., specijalizirao je oralnu kirurgiju na Stomatološkom fakultetu i time se pridružio uskom krugu specijalista oralnih kirurga Hrvatske. Više godina zaredom uvršten je među najbolje oralne kirurge u Hrvatskoj. Istraživanje i implementacija novih tehnologija u implantologiji njegovo je usmjerenje i velika strast.

Postavite pitanje autoru