Prevencija gubitka zuba je osnovno polazište suvremene stomatologije. Ipak, ponekad je neophodno vađenje zuba. Vađenje zuba ili ekstrakcija je oralno-kirurški zahvat, kojim se zub ili njegovi ostaci uklanjanju iz zubne čašice (alveole). Zub se vadi kada je i nakon raznih metoda liječenja zuba, zub i dalje u vrlo lošem stanju ili kada je zub toliko oštećen da ga se ne može spasti nikakvom drugom terapijom.

Kada je zub potrebno izvaditi?
Suvremena stomatologija omogućava spašavanje zuba ukoliko se primjenjuje odgovarajuće liječenje. Prije svakog vađenja zuba, potrebno je napraviti RTG snimku i pokušati endodontski liječiti zub i zadržati ga u čeljusti. Takav izliječeni zub može poslužiti kao nosač krunice ili mosta. Nažalost, nije uvijek moguće sačuvati zub, a razlozi za vađenje zubi su sljedeći:
• Karijes je uništio veći dio zuba i ne može se iskoristiti niti korijen zuba
• Zubi s velikim oštećenjima krune
• Zubi s uznapredovalom parodontozom – klimavi zubi
• Zubi s frakturom korijena
• Veliki upalni proces koji zahvaća dio kosti oko korijena zuba (granulome i ciste)
• Zubi sa slabim mogućnostima nošenja nadomjeska
• Iz ortodontskih razloga (nedostatak mjesta u usnoj šupljini)
• Umnjaci koji svojim položajem stvaraju probleme

Boli li postupak vađenja zuba?

Postupak vađenja zuba primjenjuje se uz lokalnu anesteziju koja umrtvljuje okolno tkivo i zub, te je u potpunosti bezbolan za pacijente. Zub je vezan za zubnu kost, brojnim vlaknima, raspoređenim u raznim pravcima. Ta vlakna pucaju prilikom vađenja zuba te se zbog toga mora primijeniti lokalna anestezija kako pacijent ne bi osjećao nikakvu bol. Nakon što se zub izvadi, rana se pregleda, očisti i prekrije sterilnom gazom. Nakon vađenja zuba, u ustima ostaje rana koja zarasta kao i sve rane na drugim dijelovima tijela. Nakon što krvarenje prestane vrlo je važno postići hemostazu odnosno formirati ugrušak oko kojeg se formira nova kost. Vrlo je važno naglasiti da je svaki pacijent informiran o zahvatu koji će se napraviti, što znači o svakom koraku te što mora napraviti nakon vađenja zuba.

Što napraviti nakon vađenja zubi?

Dobra njega nakon vađenja zuba pomaže u smanjivanju mogućih komplikacija povezanih s oralnom operacijom. Također, vrlo je važno slijediti upute stomatologa nakon oralno-kirurških zahvata kako bi se izbjegle moguće komplikacije i neugodnosti poput ispadanja ugruška, boli, infekcije ili jačeg krvarenja. Upute pacijentima nakon vađenja zubi su:
• Ne dirati ranu
• Po potrebi uzeti sredstvo protiv bolova koje NIJE na bazi aspirina
• Ne ispirati ranu 24 sata nakon vađenja, kako ne se ne bi isprao krvni ugrušak
• Izbjegavati četkanje područja oko rane
• Ne konzumirati tvrdu hranu, alkohol, vruće i gazirane napitke, cigarete
• Stavljati hladne obloge na obraz
• Piti dovoljno tekućine

Što se može desiti ako ne nadomjestite izgubljeni zub?
Funkcija cijelog zubnog luka i kontakta sa zubima u suprotnoj čeljusti je ta da zubi zadržavaju svoj stalan položaj u alveolarnoj kosti. Ukoliko je zub izvađen, vrlo ga je važno nadomjestiti protetskim nadomjeskom jer se gubitkom zuba događaju određene promjene na susjednim zubima. Također, stimulacija i podražaj na kost prestaje i na tom dijelu kost počinje propadati. Zbog nepravilnog opterećenja na preostale zube, oni postaju pomični te dolazi do opterećenja žvačnih mišića što ima za posljedice promjene i bolove u čeljusnom zglobu. Nakon gubitka zuba susjedni zubi naginju se u prazni prostor, a zubi u susjednoj čeljusti izrastaju te može doći do „isplivavanja“/(ili) pomicanja zuba iz suprotne čeljusti koji je bio u kontaktu s izvađenim zubom u bezubi prostor.

Kako se može nadomjestiti izvađeni zub?

Da bi se spriječile posljedice nedostatka zuba, potrebno ga je što prije nadoknaditi kako bi se uspostavili optimalni uvjeti za žvačnu funkciju. Period zacjeljenja rane gdje je zub izvađen, u prosjeku traje 4 do 8 tjedana te nakon što rana u potpunosti zaraste, moguće je krenuti u protetske radove.
Zube je moguće nadoknaditi na više načina. Mogućnosti su razne i mogu se riješiti i kombinacijom protetskih nadomjestaka. Rješenje može biti ugradnja implantata, fiksna protetika (mostovi i krunice) ili mobilna protetika (zubne proteze ili proteza na implantatima).
Ukoliko niste sigurni trebate li izvaditi zub te kako nadomjestiti izvađeni zub, posjetite nas, razgovarajte s našim doktorima dentalne medicine te saznajte koje je najbolje rješenje s obzirom na Vaš dentalni problem!

O autoru

Filip Štimac

Filip Štimac

dr. med. dent, spec. oralne kirurgije

Filip Štimac dr.med.dent. specijalizirao je oralnu kirurgiju na Stomatološkom fakultetu i time se pridružio uskom krugu specijalista oralnih kirurga Hrvatske. Više godina zaredom uvršten je među najbolje oralne kirurge u Hrvatskoj. Istraživanje i implementacija novih tehnologija u implantologiji njegovo je usmjerenje i velika strast.

Postavite pitanje autoru